2024. május 2. - Zsigmond

Mennyire tájékozottak a betegek?

Az egészségügyi ellátást igénybe vevő egyén betegséggel kapcsolatos tájékozottsága, a hiteles orvosi információkhoz való hozzájutásának kérdése szerepelt legfőbb témaként a Betegek Európai Fóruma (European Patients' Forum - EPF) legutóbbi rendezvényén Brü
2008. április 15. kedd 09:23 - Hírextra

A tudás reményt ad – hangsúlyozták a konferencián résztvevő szakértők, valamint 35 európai nemzeti betegszervezet képviselői, tájékoztatta az MTI-t a csontritkulásos betegek magyarországi szervezetének (OBME) elnöke, Zalatnai Klára. A mintegy 150 millió európai beteget képviselő ernyőszervezet az Európai Unió "együtt az egészségért" elnevezésű egészségügyi stratégiájának szellemében tartotta meg a múlt hétem tavaszi konferenciáját, amelyen a betegek ellátási jogegyenlősége mellett kampányolt. Az EPF tisztségviselői azt sürgették, hogy az Európai Unió intézményei, valamint a tagállamok kormányai tegyenek többet a páciensek jobb tájékozottságáért, foglalta össze a rendezvény üzenetét az OBME elnöke.

A diagnózis felállításától kezdődően a beteg sajátos utat jár be: új életszemlélete, értékrendje alakul ki, mások lesznek céljai, elvárásai. Meg akar gyógyulni. A "művelt" beteg, kellő információ és támogatás birtokában, felbecsülhetetlen értékű új módszerre tesz szert, ha megtanulja elfogadni, majd kezelni a betegségét és annak élete további részére gyakorolt hatását. Az EPF elnöke, Anders Olauson szerint erről szól a betegségtudatosság is.

Amennyiben az egészségügy betegközpontú, nagyobb mozgásteret hagy a páciens számára, aki - ha partnerként kezelik -, jobb életminőséget érhet el. Mindehhez az oktatási, szociális és gazdasági területen dolgozó döntéshozók segítségére is szükség van, hangsúlyozta Androulla Vassiliou egészségügyi biztos a konferencián.

A beavatottság jobb életminőséget eredményez. Hiánya viszont gyengébb egészségi állapotot idéz elő, tette hozzá. A kevésbé tájékozott személy nagyobb valószínűséggel kerül kórházba, kevésbé érti meg a kezelések lényegét, és kevésbé képes alkalmazkodni a terápiához. Kisebb eséllyel képes helyes döntést hozni. Utóbbi esetekben ráadásul nagyobbak a gyógyítás költségei. Az alig tájékozott egyén kevésbé rugalmas, kevésbé sikeres a munkavégzésben, kisebb a jövedelme, és a civil szervezetek életébe is csak ritkán kapcsolódik be.

Az egészségügyi információk hiteles továbbadására, az ellátók és a szolgáltatást igénybe vevők közötti gyümölcsöző párbeszéd kialakulására képzési programok is kellenek, hangoztatták mind a betegszervezetek képviselői, mind az ipari és politikai szereplők. A konferencia résztvevői megállapodtak abban, hogy közösen lépnek fel az egészségügyi tájékozottság európai hálózata (más néven az Európai Művelt Beteg Hálózat) felállításáért, mondta Zalatnai Klára.

A szervezőmunka során úgy fogalmaztak, a beavatottság az egyén azon képessége, hogy miként alkalmazza a megelőzés módszerét. Ideális esetben megfelelő nyelvi eszközökkel kell rendelkeznie, hogy eredményes megbeszéléseket folytasson az ellátó személyzettel: az orvossal, ápolóval.
A művelt betegtől elvárható, hogy megszerzi, megérti, feldolgozza a betegségére vonatkozó alapinformációt és képes helyes terápiás döntéseket hozni. Képviseli egyéni érdekeit, és emellett másokét is, a betegszervezetben való aktív munkában, hangzott el a brüsszeli konferencián.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását