2024. május 4. - Mónika, Flórián

A világ legnagyobb víztározója épül

A világ legnagyobb, 235 millió köbméteres mesterséges víztározójának építésébe fogtak Floridában az Everglades mocsárvilág ökoszisztémájának helyreállítására.
2008. május 8. csütörtök 13:06 - Hírextra
A 2010-re elkészülő, 65 négyzetkilométer felületű mesterséges tározóval tervezik részlegesen életre kelteni azt az egyedülálló természeti környezetet, amelyet az utóbbi évtizedek kiterjedt vízszabályozási műveletei miatt ökológiai katasztrófa fenyeget.

Mint Terrence Salt, az amerikai belügyminisztérium illetékese elmondta: az áradásokkal szemben remekül megtervezett és kiépített csatornarendszer lényegében kiszárította a mocsárvilág jelentős részét. A XXI. század szemüvegén keresztül ez az átalakítás már más színben tűnik fel, ezért van szükség helyreállításra - tette hozzá.

Az egykor 16 ezer négyzetkilométerre kiterjedő mocsarak fele eltűnt, a területen házak emelkedtek és gazdaságok létesültek 3200 kilométernyi csatornahálózattal. A folyamat katasztrofális következményekkel járt az élővilágra: az Everglades elvesztette gázlómadarainak 90 százalékát, 68 állatfajt kipusztulás fenyeget.

A 800 millió dolláros költségű, az állami és a szövetségi büdzséből finanszírozott víztározót nem egy szurdokba vagy völgybe építik, ahol gát duzzasztaná fel egy folyó vizét, ilyen ugyanis nincs a térségben. Az Okeechobee-tótól délre kialakítandó tározót egy 60 centiméter vastag betonfallal megerősített, 34 kilométer hosszú, 8 méter magas töltés veszi majd körül. Kialakításához 30 millió tonna földet mozgatnak meg. A tározó néhol 10 kilométer széles lesz, nem lehet ellátni majd egyik parttól a másikig. A tervek szerint 3,8 méternyi vízzel fogják feltölteni egy közeli csatornából.

Thomas Van Lent, a Everglades Alapítvány vezető kutatója szerint a víztározó elengedhetetlen az ökoszisztéma helyreállításához, amely azonban csak részben lehetséges. A 150 évvel ezelőtt még egész Dél-Floridán akadálytalanul áthaladó vízfolyásokat nem lehet újjáteremteni.

Mint fogalmazott, Miamit nem fogják átköltöztetni máshová. A csatornák éppen az áradásoktól védik meg a térség több milliós népességét, a rendkívül csapadékos nyári-őszi időszakban a vizet az óceánba vezetik.

A New York-i Manhattannél nagyobb területű víztározó segítségével ahol, csak lehet helyreállítják a mocsárvilág egykori természetes vízellátását. A környezetvédők idővel meg akarják kétszerezni a víztározó kapacitását, és további hasonló, de kisebb létesítményeket terveznek a mocsárvilág több részén.

Az Everglades ökoszisztémájának helyreállítását célzó megaprojekt költségét 2000-ben 7,8 milliárd dollárra becsülték, 30 éves megvalósulással. A megemelkedett építkezési és ingatlanárak miatt a költségek azóta több milliárd dollárral nőttek, a részben pénzhiány miatt meg-megakadó program befejezésének idejéről pedig a szakemberek ma már inkább nem nyilatkoznak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását