2024. április 26. - Ervin

Gyalulva jobb a sajt

Bár egyre népszerűbbek Magyarországon a sajtok és mind több az értő ínyenc, sajtszeletelőt viszonylag kevés háztartásban használnak. Pedig különösen a keményebb, drágább, nemesebb sajtoknál van értelme kés helyett ezzel vágni belőle szeleteket.
2008. április 15. kedd 09:19 - Hírextra

E kis szerszám története nem a klasszikus nagy sajtgyártókhoz - mint Franciaország vagy Olaszország - kötődik. Egy norvég ács, Thor Bjorklund fejéből pattant ki az ötlet. Bjorklund egy nyári napon a felesége által csomagolt uzsonnáját készült elfogyasztani ácsműhelyében, amikor kipattant fejéből az ötlet - emlékeztet a régi történetre az egyik budapesti csemegeáruház hírlevele.

Elsőként az ács egy késsel próbálkozott, de nem sikerült sajtdarabját megszelídítenie. A következő egy fűrész volt, de ez sem hozta meg a várt sikert.

Ekkor ránézett a gyalura, amelyet pár perce még a fa csiszolására használt. Hamarosan elkészített egy kisebbet, amely már igazi sajtszeletelő volt.

A világ híres sajtkészítő birodalmának, Hollandiának leghíresebb sajtszeletelő manufaktúráját, a Boska Hollandot 100 éve alapították Bodegravenben.

A családi tulajdonban lévő cégnél négy generáció dolgozik együtt. Különböző sajtfélékhez eltérő szeletelőket gyártanak: mást a gorgonzolához, mást a parmezánhoz, de a sajtfondütől az elektromos szeletelőig minden egyéb kelléket is előállítanak, ami ezen ősrégi élelmiszer darabolásához szükséges.

A sajtszeletelő esetében jobb nagyobb darab sajtot venni, mert így könnyebb a vékony szeletekre való darabolás. Ez takarékosságra ösztönöz, ugyanakkor segít a fogyókúrában is, ráadásul esztétikusabbak vele a szendvicsek és tálra is szebben rakhatók ki a szabályos darabok.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását