2024. április 19. - Emma

Megint felmentették, felháborító

A Pesti Központi Kerületi Bíróság kedden megszüntette az eljárást az interneten Tomcat néven publikáló blogger, Polgár Tamás ellen a felbujtóként elkövetett garázdaság miatt indult szabálysértési ügyben; a rendőrség azért tett feljelentést Tomcat ellen, m
2008. április 15. kedd 19:03 - Hírextra

A rendőrségi feljelentés szerint tavaly október 26-án Polgár Tamás arra biztatott három fiatalt, hogy - miközben az Erzsébet hidat tüntetők lezárták - másszanak fel a Lánchíd pillérjére, és ebben segítette is őket. A három fiatalt egyébként ebben az ügyben jogerősen már elmarasztalta a bíróság.

A bíróságon a hídra felmászó fiatalok közül kettőt hallgattak meg, ők azt vallották, nem Polgár Tamás biztatta őket, hogy másszanak fel a hídra; ezzel egyezően vallott egy újságíró is.

A bíróság szerint a rendőri jelentésen kívül valamennyi tanú Polgár Tamás védekezését támasztotta alá, ezért a vele szemben indult eljárást szabálysértés hiányában megszüntette.

A tárgyaláson Polgár Tamás feljelentést tett hamis tanúzás miatt az előállításáról készített jelentést író rendőrrel szemben. Azt mondta, a civil ruhás rendőr - a jelentésében írtaktól eltérően - nem láthatta Budáról, hogy mi történik a pesti hídfőnél, és - mint rámutatott - távcső kellett volna ahhoz, hogy olyan távolságból felismerje őt.

A bíróság a tavaly december 4-i, Nyugati téri hanuka-ünnepség megzavarása miatt azonban 50 ezer forint pénzbírsággal sújtotta Polgár Tamást. Tomcat és társai ekkor néhány másodpercre működésbe hoztak egy légvédelmi szirénát.

Az eljárás során Polgár Tamás nem vitatta, hogy ő maga is működtette a szirénát. A bíróság azt mérlegelte, tette kihívóan közösségellenes volt-e, ami másokban megbotránkozást vagy riadalmat kelthetett. A bíróság szerint a véleménynyilvánítás szabadságába még "belefért" volna, ha Polgár Tamás és társai egy transzparensen fejtik ki ellenvéleményüket, az azonban már alkalmas a garázdaság megállapítására, hogy légvédelmi szirénát kapcsoltak be.

A bíróság kifejtette: ha egy politikus hallgatóság előtt beszédet mond, akkor az ellenvélemény kifejtésének módja lehet a füttyszó, a kereplő, de egy ünnepségen már nem terjedhet eddig a véleménynyilvánítás szabadsága.

A végzés ellen Polgár Tamás fellebbezést jelentett be, így az nem jogerős. Mint mondta, a Nyugati téri rendezvény politikai rendezvény volt, amelyre a vallási ünnep csupán ürügyül szolgált. "Különösen alattomosnak tartom, hogy politikai célokra használják fel egy vallásnak a több ezer éves ünnepét" - jelentette ki, hozzátéve, ez még inkább indokolta a fellépésüket. Megjegyezte: a légvédelmi sziréna bekapcsolása nem okozott megbotránkozást és nem is ijedt meg senki.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását