2022. május 23. - Dezső

Kívánságcédulák és a rabbi

Egy rabbi és segítői kedden kívánságcédulák ezreit gyűjtötték össze a jeruzsálemi óvárosban álló Siratófal, más néven Nyugati Fal kőkockái közül. A műveletre évente kétszer kerül sor: a zsidó húsvét előtt, ami ezen a hétvégén kezdődik és a zsidó újév előt
2008. április 15. kedd 19:48 - Hírextra
A Nyugati Fal az egykor Heródes által újjáépített Salamon templomának megmaradt része, a zsidó vallás szent helye. A fal előtt imádkozva a hívők kis papírdarabokra írt könyörgéseiket csúsztatják a kövek közötti hasadékokba, hogy kéréseik egyenesen Istenhez jussanak.
A Siratófalnál olyan tekintélyes látogatók fordultak meg, mint a Bush-házaspár, Hillary Clinton és John McCain amerikai elnökjelöltek, Vlagyimir Putyin orosz elnök vagy II. János Pál pápa.

A szent hely rabbija elmondta, hogy emberek milliói helyezik itt el üzeneteiket a Siratófalnál, s időről-időre azért gyűjtik össze azokat, hogy helye legyen a további céduláknak.

"Ezeket az üzeneteket nem szentségtelenítjük meg, illendően és tisztelettel összeszedjük és eltemetjük őket az óvárossal szemben fekvő Olajfák hegyén" - magyarázta az eljárást Smuél Rabinovic rabbi, és hozzátette, hogy a teremtőnek írt üzeneteket szentként kezelik, és egyikük sem olvassa el azokat.

A zsidó vallás tiltja bármely olyan írásos anyag megsemmisítését, amelyen Isten valamelyik neve szerepel, ezért például a sérült imakönyveket és más vallási szövegeket is eltemetik.

Rabinowitz rabbi emlékeztetet rá, hogy Salamon temploma azzal a szándékkal épült, hogy minden nemzet imaháza legyen.

"Isten megígérte, hogy minden itt elmondott imádság meghallgatásra lel a mennyben, akár zsidók, akár nem zsidók fohászkodnak" - idézte a rabbi.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását