2024. április 29. - Péter

Ellengázzal védekeznek

Néhány hét alatt kilenc bankjegykiadó automatát robbantottak fel, vagy téptek ki a helyéről. Magyarországon ez a technika új, egyelőre sötétben tapogatódzik a rendőrség. A bankok nagyobb szakítószilárdságú csavarokkal, és "ellengázzal" védekeznek az újabb
2008. április 15. kedd 11:14 - Hírextra

Vácott, Fóton és Budakeszin gázzal felrobbantották, Zircen, Nagykálón, Karcagon, Hajdúdorogon és Győrött nagy teljesítményű autóval tépték ki a falból a bankjegykiadó automatát. Évekkel ezelőtt Németországban markolóval emelték ki helyéről a könnyen megközelíthető (értsd: nem falba épített) bankjegykiadó automatát, s több-kevesebb sikerrel szinte a legtöbb nyugati országban megkíséreltek felrobbantani bankautomatákat, hogy a bennük tárolt pénzt megszerezzék.

Ezt, a nálunk a legutóbbi időkig ismeretlen pénzszerzési módszert eddig váltakozó sikerrel alkalmazták a bűnözők, akik után a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz. Előfordult, hogy a robbantás a pénz egy részét is megsemmisítette, igaz, arra is volt példa, hogy a páncélkazetta ellenállt, s a tettesek zsákmány nélkül maradtak. Egyelőre nem tudni, a nyomozók egy szervezettel állnak-e szemben, amelyik azért csap le az ország egymástól távoli településein a legkevésbé védett (azaz nem a bank, vagy valamely épület falába épített) automatákra, hogy ne tudjanak neki csapdát állítani, avagy egymástól független bandák akcióinak lehettünk tanúi az utóbbi hetekben.

Az NNI, mint azt Csécsi Soma szóvivő a Népszabadságnak elmondta, két szálon nyomoz: külön vizsgálják a robbantásos és a "kitépős" ügyeket. A nyomozásnak kell tisztáznia, hogy a különböző módszerrel végrehajtott támadások között van-e kapcsolat. A tettesek kereskedelmi forgalomban beszerezhető gázfajtákat használnak a robbantáshoz. Információnk szerint hegesztéshez is használt gázelegyet. A gázt vékony csövön az automata bankjegykiadó nyílásához vezetik, és feltöltik a berendezést gázzal. Eközben a csoport egyik tagja "gyújtózsinór gyanánt" benzincsíkot locsol az automatától biztonságos távolságban lévő figyelőállásig. Ha a robbantók megfelelő mennyiségű gázt engedtek az automatába, a berendezésben lévő páncélkazetta "megadja magát", s a benne lévő pénz nagy része sem rongálódik meg.

A Népszabadság által megkérdezett bankbiztonsági szakértők szerint, ha túlságosan sok, vagy túl kevés gázt engednek a berendezésbe, a pénz is megsemmisül. Sem a bankautomata-üzemeltetők, sem a bankok nem hozzák nyilvánosságra, menynyi pénzt tartanak egy-egy automatában, mint mondták, nem akarnak tippet adni a tolvajoknak. Így az is titok, hogy az elmúlt hetekben történt sikeres támadásokkal pontosan mekkora kárt okoztak a bankautomaták fosztogatói. Terveik szerint a "kitépős" módszert alkalmazó automatafosztogatókkal szemben a mostaniaknál nagyobb szakítószilárdságú csavarokkal védekeznek majd a bankok, a robbantók ellen pedig lyukakkal, ellengázzal vagy gázjelzővel.

Lyukakat fúrnak az automaták oldalába, hogy azok belsejében ne gyűlhessen össze akkora mennyiségű gáz-levegő robbanóelegy, amennyi a berendezés szétvetéséhez szükséges. Emellett olyan érzékelőket szerelnek az automatákba, amelyek jelzik a robbanóképes gázok jelenlétét, és azonnal riasztják a bankbiztonságiakat és a rendőrséget. Egytartálynyi semleges gázt is elhelyeznek majd az automatákban, ami legalább fél órán át megakadályozza a robbanóelegy kialakulását. Ahol szükséges, megerősítik az automatákat, illetve olyan felületeket építenek be a berendezések belsejébe, amelyek elnyelik a robbanás energiáját.

Forrás: HavariaPress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását