2024. április 16. - Csongor

A középmezőnyben van Magyarország

Magyarországon a hatmillió katolikus hívőre 2.300 pap jut, vagyis egy pap 2.600 ember lelki életét szolgálja, amivel a középmezőnyhöz tartozik Európában - mondta az MTI-nek Bosák Nándor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Liturgikus Bizottságán
2008. április 15. kedd 08:13 - Hírextra

A kelet-európai régióhoz vagy Horvátországhoz képest az egy főre jutó papok száma alacsonyabb Magyarországon, ám Nyugat-Európával kiállja az összehasonlítást, mert az egyházmegyés papok többen, míg a szerzetes papok átlagosan kevesebben vannak, mint tőlünk nyugatabbra - fogalmazott.
Az MKPK hivatásgondozásért felelős tagja a papi hivatások múlt vasárnapi világnapja kapcsán a nemzeti hírügynökségnek kijelentette: súlyos gondot jelent a lelkipásztorok elöregedése és a betöltetlen lelkipásztori állomáshelyek számának növekedése, ezért "a papi szolgálat, élet és munka presztízsét javítani kell a társadalomban".

Ezt távlati célként lehet csak kitűzni, amit továbbképzésekkel, különböző lelki programokkal érhető el. Ennek megvalósítása érdekében a pasztorációban külön figyelmet kell arra szentelni, hogy a fiatalok "ilyen feladatra vállalkozzanak" - közölte a debrecen-nyíregyházi püspök.

A tavaszi időszakban a fiatalok jelentkezését várja minden papképző szeminárium, teológia, képzésük az új egyetemi évvel egy időben, ősszel kezdődik. Magyarországon nem egyforma a paputánpótlás helyzete az egyházmegyékben, vannak, amelyek sikeresebben, mások kevésbé eredményesen oldják meg ezt a feladatot - folytatta.

Bosák Nándor arról is szólt, hogy a második világháború után kialakult egyházközségi határok "a papsági munkakörülmények ésszerűsítése miatt" az utóbbi időben korrekcióra szorultak, ugyanis vannak olyan községek, apróvalvak, amelyek teljesen elnéptelenedtek, máshol viszont új települések keletkeztek, amelyek papi szolgálatot is igényelnek. Ez az egyházi közigazgatási átrendezés hosszú időt vesz igénybe, van, ahol ez már befejeződött, mint a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyében, máshol, mint Kaposvárott, Székesfehérvárott vagy Szombathelyen még folyamatban van.

Ismertetése szerint a paphiány megoldásának másik módja a plébánost és a káplánt kisegítő munkaerő alkalmazása. Az állandó megbízatással rendelkező diakónusok prédikálhatnak, keresztelhetnek, temethetnek, az ideiglenes megbízású akolitusok (világi, családos ember, aki egyes papi feladatokat elláthat) pedig többek között a hitoktatás feladatát láthatják el. Sem a diakónusokat, sem az akolitusokat nem érinti a katolikus papok számára kötelező cölibátus - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását