2024. május 9. - Gergely

A diákok fenekébe is belátnak

A belgrádi városvezetés azt akarja, hogy térfigyelő kamerák működjenek a szerb főváros minden iskolájában, csökkentendő a diákoknak az egyre jobban elharapózó iskolai erőszak miatti veszélyeztetettségét.
2008. április 15. kedd 14:28 - Hírextra

A bejáratokon kívül az iskolaudvarokra is térfigyelő berendezéseket akarnak telepíteni, s rendszerbe foglalva összekötni őket a rendőrséggel.

Hogy erre milyen nagy szükség van, azt az elmúlt hónapok több sokkoló esete is jelzi. A téli szünetben két lány és három fiú a pedellus éberségét kijátszva bement iskolájába, s merő szórakozásból felgyújtotta. Az épületben lévő kamerák rögzítették ugyan őket, de mivel nem voltak bekapcsolva a rendőrséghez, tettüket nem lehetett megakadályozni, és a tűzoltók is későn érkeztek, amikor az épület nagy része már lángokban állt.

Egy másik iskola fiútanulói - az udvaron - elégíttették ki nemi vágyaikat drogért cserébe lánytársaikkal, s ez hónapokon keresztül tartott, mielőtt az iskola vezetése és a nyilvánosság tudomást szerzett róla. Sok iskolai udvar éjszakánként kábítószerezők, vadul italozók gyülekezőhelyévé válik.

A legfrissebb - igaz nem belgrádi, hanem szabadkai, a várost erősen sokkoló - eset: április 1-jén egy vegyipari szakiskola udvarán egy 17 éves diák - rövid szóváltás után - konyhakéssel többször erősen megszúrta osztálytársát, akit hiába próbáltak megmenteni a belgrádi klinikán, tizenkét nap múlva meghalt.

Az ilyen esetek elkerülésének reményében a belgrádi iskoláknak már a 65 százalékában működnek ellenőrzőkamerák - többségük a város belső részein, miközben a külső kerületek még elég nagy lemaradásban vannak. A városi önkormányzat az elmúlt három évben 50 millió dinárt (mintegy 155 millió Ft.) költött rájuk, s erre az évre is 45 millió dinárt szán a programra.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását