2024. április 27. - Zita

Szenzáció! Az Év Párbaja

Április 19-20 elsőként rendezik a Battle Of The Year (BOTY) Magyarország – Breaktánc Világbajnoki Selejtezőt a vecsési Sportcsarnokban. A győztes három csapat képviselheti az országot a Délkelet-Európai selejtezőn.
2008. április 14. hétfő 19:07 - Pálfi Rita
Talán amit a legfontosabb elöljáróban megjegyezni a breaktánccal kapcsolatban, hogy nem egy extrém sportról van szó, hanem egy táncformáról. Persze annál azért többről, hiszen a magyar breaktánc és Hip Hop kultúra lehetőséget nyújt a fiataloknak arra, hogy kifejezzék önmagukat egy békés és multikulturális környezetben, és segítő erő lehet a társadalmi beilleszkedésben is. A szellemiség hatással van a versenyre is, a szervezők a pontozásban is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy még a táncpárbaj keretein belül is megmaradjon a riválisok közt egymás tisztelete. Ezen felül igyekszenek elérni azt, hogy a küzdelem helyett jobban középpontba kerüljön a rendezvény barátságos oldala is. Ezzel is kihangsúlyozva ennek a táncformának és zenei kultúrának az összetartó, társaságformáló jellegét.



Sokan a látványos erőelemek miatt - mint például a fejenpörgés - hajlamosak beskatulyázni a breaket. Közben azért ne felejtsük el, hogy a breaktánc a 70-es években a funky zene mellett indult el világhódító útjára, rengeteget változott, alakult azóta. A mai napig elengedhetetlenül fontos tényező a zene ebben a műfajban. A látványos erőelemeken (powermoves) kívül, a Toprockról (Uprock), a Footworkről (Legwork), és a Freezről is szól a break, és ezáltal a jövő szombati verseny. Mielőtt bárki megmagyarázatlan szakszavak túlzott mértékű használatával vádolna: Uprock a felsőtest mozgást fedi, ezzel szemben a Footwork a lábét, a Freeze pedig az, amikor egy mozdulatba „belefagynak”. A kreativitásnak is óriási teret enged a break, hiszen csak bizonyos mozdulatok határolják, oly módon, hogy benne kell, hogy legyenek, de lehet keverni, belecsempészni új elemeket más „világból” is. Akár capoeira mozdulatokkal, vagy salsával is meg lehet bolondítani a produkciókat, természetesen csak az alapok megtartása mellett.

Az jövő hétvégi esemény azonban nemcsak a versenyről szól. Igaz az első napon, azaz 19-én délután két órától a csapatok vetélkedése van az események középpontjában, de vasárnap workshopot tartanak az angliai Mouse (Többszörös Világbajnok, Sony Playstation, B-BOY the game játék karaktere és reklámarca, Madonna táncosa) és a magyar Csaba (1984 óta a Hip-Hop kultúra aktiv tagja, B-Boy, tánctanár, koreográfus) vezénylésével. A táncoktatás és a különböző fórumok azt hívatottak segíteni, hogy a BOTY Világbajnokság érdeklődői ne csak a versenyeket nézve kerülhessenek közelebb a Hip Hop kultúrához. Így a BOTY Magyarország célja is az, hogy a breaktánc művészetét közvetítsék az új generáció számára, hogy hagyományait és eredetiségét megtartsa. Mindezt nemzetközileg elismert, professzionális háttérrel biztosítják.



A Világbajnokság története egészen 1990-ig nyúlik vissza, amikor Thomas Hergenröther megszervezte első B-Boy (breaktáncost jelent, sokan a B betűt a boogie vagy a break szóra vezetik vissza) csapatversenyt Hannoverben. Akkoriban még inkább baráti összejövetelként indult a rendezvénysorozat: kilenc csapat és 400 látogató vett részt az eseményen. Mindkét szám a többszörösére növekedett az évek során, így a szervező és támogató csoportok létszáma is.

Nemzetközi sikerekben sem volt hiány magyar oldalról a BOTY történelme során: az Enemy Squad egymást követően 6 éven át képviselte Magyarországot a versenyen, és ez a mai napig egyedülálló teljesítmény. 1999-ben a Suicidal Lifestyle és az Elementary Force közös csapata világbajnoki címmel koronázta meg a magyarok hírnevét. A sikereses részvételeken túl 2008-tól Magyarország a BOTY család teljes jogú partnerének mondhatja magát, így a BOTY HUNGARY az első hivatalos, nemzetközileg elismert magyar B-Boy bajnokság hazánkban. Már önmagában ez is elég ok lenne az ünneplésre. Azonban idén még egy okkal több szolgál rá, hiszen most van a magyar B-Boying és ez által a magyar Hip Hop történelmének 25 éves évfordulója is.



Mivel mégiscsak versenyről van szó, vannak az összes BOTY rendezvényre érvényes szabályok is. Ezek annak érdekében születtek, hogy kiegyenlítettebb legyen a verseny, ezenkívül irányelvként és támogatásként szolgál a szervezők részére. Hasznos, mert segíthet a viták elkerülésében, és a breaktánc művészetének fejlesztésében is szerepet játszhat. Arról nem is beszélve, hogy még érdekesebbé tehetik a verseny a közönség számára. Például maximum hat percig tarthatnak a bemutatók, és csapatoknál követelmény, hogy igazi csapatok legyenek, azaz együtt táncoljanak, edzenek és lépjenek fel a versenyen kívül is.

Ami még érdekes lehet, az a pontozási stratégia, hiszen ezek a kritériumok is sokat mutatnak abból, hogy mi a tánc és a verseny lényege. A bemutatók alatt a zsűri figyeli a csapat színpadi megjelenését, hogy mennyire képesek produkciójukkal lekötni a közönséget, de azt is hogy mennyire vannak szinkronban. Nagyon fontos a koreográfia és a zene, közvetíteni kell valamit a produkciónak. Számít, hogy legyen mondanivalója. Alapgondolata a BOTY-nak, hogy a Hip Hop kultúra egy jelenlévő művészeti forma, ezért ez az értékelésben is megjelenik. Természetesen technikailag is nézik a produkciókat, fontos az alapok ismerete, a mozdulatok kivitelezése, a ritmusra mozgás is és, hogy mennyire nehéz a bemutatott produkció. De számít, hogy mennyire kommunikálnak a közönséggel a tánc útján, és hogy miként értelmezik bemutatójuk zenéjét. Ezen felül figyelembe veszik, hogy mennyi újítást tartalmaz a produkció, ami egyedülállóvá teszi a csapatot, és a már említett mondanivaló, üzenet meglétét is.



Tehát a breaktáncosok, vagy csak simán jó zenékre és látványos táncra vágyók számára adva van a jövő hétvégi program: az első magyarországi BOTY Breaktánc Világbajnokság selejtezője Vecsésen. Szombaton meg lehet tekinteni, hogy mit szeretnék elsajátítani a vasárnapi táncoktatáson. Persze az élet és a break nem ennyire egyszerű, de az biztos, hogy jó buli lesz. A továbbjutó csapatoknak pedig drukkolhatunk a továbbiakban, hogy a magyar B-Boyok és B-girlök újra ott legyenek az élvonalban, ahogy a kilencvenes évek környékén.

Az esemény Hivatalos After Partija a SzelektívHallás Jones-szal a Renegade Pubban a Lurdy Házban.

További információk: www.battleoftheyear.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását