2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Heuréka, az SZDSZ igent mond

Az SZDSZ úgy döntött, hogy a párt országgyűlési frakciója a hétfői szavazáson Tóth Gábor Attila adatvédelmi ombudsmanjelölt megválasztását támogatja, míg Bogdányiné Mészáros Ágnesét, akit az államfő a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt, nem - mondta Kó
2008. április 14. hétfő 14:57 - Hírextra

A politikus hozzátette: az SZDSZ tanulmányozta a két ombudsmanjelölt életútját és múlt héten meg is hallgatták őket.

Sólyom László köztársasági elnök március 14-én Bogdányiné Mészáros Ágnes jogászt jelölte a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Tóth Gábor Attila jogászt adatvédelmi biztosnak, és ahogyan eddig, ezúttal sem egyeztetett a pártokkal a jelöltekről.

Hétfő délután immár harmadszor szavaz a köztársasági elnök ombudsmanjelöltjeiről a parlament.
Az államfő biztosjelöltjeit eddig két alkalommal utasította el a Ház. Először tavaly decemberben Nagy Boldizsárt és Péterfalvi Attilát, idén február 25-én pedig Fülöp Sándort nem választották meg a jövő nemzedékek ombudsmanjának, Zombor Ferencet pedig adatvédelmi biztosnak.

Az országgyűlési biztosokat a köztársasági elnök jelölése alapján az Országgyűlés választja kétharmados többséggel, hatéves időtartamra.

Az adatvédelmi biztos mandátuma december 13-án járt le. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának általános helyettesi posztja - az Országgyűlés döntése alapján - július 2-i hatállyal megszűnt, ehelyett hozták létre a jövő nemzedékek ombudsmanjának tisztségét. Az új országgyűlési biztos feladata, hogy figyelemmel kísérje, értékelje és ellenőrizze azon jogszabályi rendelkezések érvényesülését, amelyek biztosítják a környezet és a természet állapotának fenntarthatóságát és javítását.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását