2024. április 25. - Márk

MÁV ÁBE - Négyen előzeteben

Négy embert, a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) egymilliárdos sikkasztási ügye miatt őrizetbe vett férfit, köztük a biztosító első emberét helyezte előzetes letartóztatásba vasárnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság; két további gyanúsítottnak
2008. április 13. vasárnap 16:38 - Hírextra
A Fővárosi Bíróság sajtókapcsolati titkársága arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bíróság vasárnap előzetes letartóztatásba helyezte K. Bálintot, K. Lajost, F. Gyulát és T. Tibor Károlyt a vám- és pénzügyőrség által különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás miatt indított ügyben.

Két további gyanúsítottat, K. Melindát és T. Krisztinát a bíróság házi őrizetbe helyezett.
A végzés nem jogerős, ellene a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek. A kényszerintézkedésekről a Fővárosi Bíróság dönt jogerősen.

Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője még szombaton közölte az MTI-vel, hogy a pénzügyőrök által őrizetbe vett emberek között van Kiss Bálint, a biztosító elnök-vezérigazgatója. A többiekkel kapcsolatban Sipos Jenő csak annyit mondott, ők "közreműködtek" az ügyben. Az MTV Híradója úgy tudja, az elnök-vezérigazgató egyik családtagját is őrizetbe vették.

A gyanú szerint egymilliárd forintot utaltak át a káresetekre elkülönített tartalékból különböző bankszámlákra, ahonnan fel is vették a pénz egy részét. A VPOP különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt nyomoz.

A PSZÁF pénteken felügyeleti biztosokat küldött ki a MÁV ÁBE-hez a folyamatos, törvényes működés és pénzügyi stabilitás biztosítása érdekében, miután a VPOP elindította a nyomozást. A kirendelt felügyeleti biztosok gyakorolják az egyesület elnök-vezérigazgatójának és az intéző bizottság tagjainak a törvényben és alapszabályban megállapított jogait és kötelezettségeit.
A felügyelet múlt pénteken hozott határozatában április 8-ától megtiltotta az egyesületnek, hogy új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseket kössön, egyben arra kötelezte a biztosítót, hogy június végéig készítse elő meglévő kgfb szerződésállománya másik biztosítóra való átruházását.

A PSZÁF ezt azzal indokolta, hogy a MÁV ÁBE az állományra vetítve nem rendelkezik megfelelő mértékű tartalékkal, ami hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését. A határozat szerint az egyesület a tartalékhiány megszüntetésére nem tudott elfogadható pénzügyi tervet bemutatni. A PSZÁF kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának felmentését is.

Az egyesület első reakcióként tagadta, hogy a határozatot átvették volna, amely így szerintük jogilag nem is létezik. Kiss Bálint, a MÁV ÁBE elnök-vezérigazgatója szerint az egyesület nem tartalékhiányos. Az egyesület első embere az MTI-nek szerdán még azt állította, hogy nyolc befektető is megkereste, akik tulajdonrészt vásárolnának egy olyan új cégben, amely átvenné az egyesület állományát.

A PSZÁF szerint azonban az állományt a tartalék rendezése előtt nem lehet átruházni, ez vonatkozik arra az esetre is, ha azt az egyesület akarja új társaságba vinni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását