2024. május 4. - Mónika, Flórián

Becsapják a "fogyasztókat" egyes templomokban

A fogyasztói jogok folyamatos megsértése miatt beperelte a helyi egyházmegyét a Fogyasztók segítője elnevezésű jekatyerinburgi civil szervezet. A fogyasztóvédelmi szervezet elnöke, Alekszej Konyev a bírósághoz benyújtott keresetében állítja, hogy a templo
2008. április 12. szombat 12:27 - Hírextra

A perre a fogyasztóvédőt saját személyes tapasztalatai indították: meghalt az apósa, s ő énekes búcsúztatást rendelt a templomban. A helyszínen aztán azt tapasztalta, hogy egyszerre több elhunyt felett énekeltek, s az egész szertartást sietősen, kevéssé tapintatosan végezték el.

A szervezet tagjai körbefüleltek, s kiderült, hogy ez bevett szokás: a gyászolóktól egyéni szertartásért szedik be a pénzt, de végül kollektív szolgáltatást nyújtanak.

A Novije Izvesztyija című lap idézte Konyev véleményét, amely szerint az egyház ugyanolyan szolgáltató, mint a fogorvos, vagy a vegytisztító, és az ügyfélnek előre tisztában kell lennie a neki nyújtandó szolgáltatás részleteivel és minőségével.

A lap a püspökséget érveit is ismertette: eszerint Konyev szemrehányása abszurd, ugyanis a templom látogatása önkéntes, s a hívőktől a különféle áruk és szertartások fejében kapott pénz adomány, semmi köze nincs a fogyasztói szolgáltatásokhoz.

A rajtakapott templom pópája pedig kijelentette: az adott esetben a fogyasztó tulajdonképpen Konyev apósa, vagyis az elhunyt, de ő nem élt kifogással.

Konyev szerint "a papság kétféle normát alkalmaz: egyfelől elfogadja a tulajdonról szóló szövetségi törvényt, de nem tartja tiszteletben a fogyasztók jogairól szóló, szintén szövetségi jogszabályt, amely mindenkire vonatkozik, kivéve persze, ha szertartások ingyenesek".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását