2024. április 29. - Péter

Futballkrimi Madrid elővárosában

Aki látta, egyhamar nem felejti el a csütörtök esti futballkrimit az FC Getafe stadionjában, ahol a szinte névtelen spanyol kiscsapat hősies küzdelemben maradt alul UEFA-kupa-mérkőzésen a világhírű Bayern München ellen.
2008. április 11. péntek 16:58 - Hírextra
A Madrid elővárosában játszó hazai tizenegy már az első összecsapáson megmutatta, hogy nem ijed meg a nagy nevektől. Contrának a müncheni találkozó 90. percében lőtt egyenlítő góljával (1:1) abszolút nyílttá tette a visszavágót és a négy közé jutás kérdését. Ezt a madridi mérkőzésen is igazolta annak ellenére, hogy a játékvezető már az 5. percben zuhanyozni küldte De la Redet egy Klose terhére elkövetett, enyhén szólva is vitatható szabálytalanság miatt. (A kiállítás jogosságát még a német SAT1 televízió kommentátora is kétségbe vonta.)

Már ekkor eldőlni látszott a meccs kimenetele - ám a Getafe nem adta fel. A játékon nem lehetett észrevenni, hogy a spanyolok emberhátrányban futballoznak - ráadásul a kiállítás után 10 perccel a hazaiak legveszélyesebb csatára, Uche megsérült, és le kellett cserélni. A spanyolok önfeláldozóan védekeztek, helyenként finom körömpasszokkal, "zokni mellett" továbbított labdákkal tartották a labdát, s még veszélyes ellentámadásokra is futotta az erejükből. Egy ilyen kontrából a 44. percben, amikor a bajorok már lélekben az öltözőben voltak, Contra meglódult a jobboldalon, egy csellel becsapott két Bayern-védőt, a harmadik csak a tizenhatoson belül érte utol, s nem merte bántani - a román csatár pedig 14 méterről hatalmas gólt ragasztott Kahn kapujának bal felső sarkába.

A második félidő is állandó, ám meddő bajor rohamok jegyében telt, de időnként a Getafe is veszélyeztetett. A 68. percben például Braulio szenzációsan ugrott ki a védők között, már a kifutó Kahn mellett is elhúzta a labdát, ám a lövés pillanatában elcsúszott a támaszkodó lába, és odalett a helyzet. Már mindenki az órára sandított, amikor Ribéry, a bajorok legjobbja a 89. percben egy rövid felszabadítás után védhetetlen lövést küldött a spanyol kapuba - jött a hosszabbítás.

Mindenki arra számított, hogy az elfáradó házigazdák összeomlanak - ehhez képest 3 perc alatt újabb két gólt lőttek. Előbb Casquero pattintott a jobb kapufa segítségével Kahn hálójába, majd Braulio villant a Bayern-védők között, és vágta be a harmadik Getafe-találatot. A meccs eldőlni látszott - ám két végzetes kapushiba a hosszabbítás második felében végül megmentette a német vendégeket a csúfos kieséstől.

Abbondanzieri (mellesleg az argentin válogatott hálóőre) előbb a 115. percben kiejtett egy rossz beívelést, és a közelben őgyelgő Luca Toni a hálóba pofozta a lecsorgó labdát. A 120. percben pedig még Kahn kapus is előrejött, hogy segítse csapatát. Talán ez zavarta meg a hazai védőket, akik az utolsó bajor támadást megakasztva röviden szabadítottak fel. A labda Lahm elé került, aki beívelte a 16-osra. A hátvédek rosszul helyezkedtek, Toni pedig okosan, a kifutó, majd megtorpanó Abbondanzierit becsapva a földre fejelte a labdát, amely fölpattanva a kétségbeesetten kalimpáló kapus mögött a hálóba hullott. Az óra 119 perc 37 másodpercet mutatott - kezdésre már nem maradt idő, a Bayern továbbjutott.

A szerencse ezúttal a nagynevű esélyest segítette (korai kiállítás, Uche sérülése, Abbondanzieri kapitális hibái), ám Michael Laudrup edző fiai emelt fővel vonulhattak le a pályáról. A nemrég még a spanyol másodosztályban játszó FC Getafe megmutatta, hogy euromilliókért vásárolt sztárok nélkül is lehet szép, hatékony futballt játszani: a "szürke egerek" abszolút egyenrangú ellenfelei voltak a Bayern német, argentin, francia, brazil, olasz labdaművészeinek. Megérdemelték, hogy meccsüket a szerény, már-már falusi stadion lelátóján szurkolta végig János Károly spanyol uralkodó és Fülöp trónörökös - 16 ezer lelkes rajongó társaságában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását