2024. április 28. - Valéria

Eloltották az üzemet

Több órán át tartó munkával csütörtökön estére megfékezték a lángokat a Veszprém megyei Királyszentistván határában kigyulladt hulladékkezelő telepen - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtófőnöke az MTI-t.
2010. július 15. csütörtök 20:34 - HírExtra
A kárt egyelőre megbecsülni nem lehet, a felmérése tart, s megkezdték a tűz körülményeinek kivizsgálását is - mondta Bakos György. Közlése szerint a veszélyes hulladékokat - szerves oldószereket - tartalmazó hordók a rendkívüli hőségtől robbanhattak be. Több száz hordót tároltak a telepen, s a robbanástól több a levegőbe repült - tette hozzá a sajtófőnök. Megjegyezte: a sűrű, fekete füstnek enyhén szúrós szaga volt.

Bakos György hangsúlyozta: mindvégig mérték - és több helyen is egyszerre - a levegő gázkoncentrációját. Elmondta: előfordult, hogy elérte a határértéket a levegőbe került gázok, veszélyes anyagok szintje. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a gázkoncentráció döntően alatta maradt a határértéknek, sőt az oltás előre haladtával erősen csökkent, ezért a lakosságot nem kellett kitelepíteni.

Elmondta: arra azonban felhívták a királyszentisvániak és a balatonfűzfőiek figyelmét, hogy lehetőleg maradjanak a lakásaikban és zárják be az ajtókat, ablakokat.

A sajtófőnök szerint a tűz helyszínén még ügyeletet tartanak - éjszaka is - és figyelnek arra, nehogy újra lángra kaphasson valamilyen veszélyes vegyi anyag.

A tűz keletkezésének oka nagy valószínűséggel a rendkívüli forróság volt (ettől robbantak be a túlhevült vegyszerek, szerves oldószerek), de ez majd a tűzvizsgálat során derül ki pontosan - mondta a sajtófőnök.

A nagy kiterjedésű tűz oltásánál 10 egység, mintegy 40 tűzoltó dolgozott; a legmagasabb, 5-ös fokozatú riasztásra érkeztek Királyszentistvánra veszprémi, székesfehérvári, siófoki, pétfürdői és balatonfűzfői tűzoltók.

Bakos György utalt arra is, hogy az oltás ideje alatt mindvégig jelen voltak a mentőszolgálat képviselői is, akik vizet osztottak a tűzoltóknak. Egy tűzoltót kellett kezelniük rosszullét miatt - tette hozzá.

Az oltás befejeztével a rendőrség is feloldotta az útzárat a település környékén.
Czaun János, az Észak-balatoni Hulladékkezelő Konzorcium elnöke, Veszprém alpolgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem a június 30-án avatott, 16,5 millió eurós beruházással épült új királyszentistváni hulladékkezelő központ gyulladt ki, hanem az attól mintegy 100 méternyire lévő, veszélyes hulladékokat is tároló telep. Az új objektumot védték, de lényegében nem volt tűzveszélyben - fogalmazott az elnök.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását