2024. április 28. - Valéria

Akik végeztek a gyapjas mamutokkal

A kutatók már régóta vitatkoznak, hogy távoli őseink, vagy a globális klímaváltozás miatt tűntek el a gyapjas mamutok a Föld színéről.
2008. április 11. péntek 11:49 - Hírextra
David Nogues-Bravo spanyol kutató és kollégái most arra a következtetésre jutottak, hogy a felmelegedés megfosztotta élőhelyétől a mamutokat, a kőkorszaki vadászok tevékenysége csupán az utolsó csöpp volt az ominózus pohárban - olvasható a Science Daily című angol nyelvű honlapon.
Amikor az éghajlat már túlságosan meleggé vált a gyapjas állatok számára, élőhelyükre behatoltak az emberek, akiknek a korábbi, hidegebb, mamutbarát időjárás nem felelt meg. Így a mamutoknak egyszerre két kihívással kellett szembenézniük - egyrészt a hőséggel, másrészt a vadászattal. Mivel e két tényező egyszerre és ugyanazon térségben jelentkezett, nehéz külön-külön meghatározni szerepüket.

A spanyol kutatók matematikai modellezéssel választották szét a két tényező hatását. Felvázolták a klímát és a fajok eloszlását a mamuttörténelem különböző korszakaiban - 126, 42, 30, 21 és 6 ezer évvel ezelőtt. Az eredmények azt mutatták, hogy hatezer évvel ezelőtt drámai módon szűkült a mamutok élőhelye, amelynek nagysága csupán 10 százalékát tette ki a 42 ezer évvel ezelőttinek.

Tény azonban, hogy 126 ezer évvel ezelőtt a mamutok helyzete sokkal rosszabb volt, amikor a globálisan magas hőmérséklet még kisebbre korlátozta a számukra élhető területet, mint 6 ezer évvel ezelőtt. Mindkét időpontban az élőhelyeknek a klímaváltozással kapcsolatos elvesztése a kihalás szélére sodorta a mamutokat.

Mindezt figyelembe véve a gyapjas mamutok koporsójába az utolsó szöget a modern ember ütötte be 6 ezer éve. David Nogues-Bravo számításai szerint, ha a 6 ezer évvel ezelőtti optimális mamutszámot vesszük alapul, az embereknek elég volt személyenként három évente egyetlen mamutot elejteni, hogy a gyapjas állatok eltűnjenek a Föld színéről. Amennyiben a mamutpopuláció létszámának pesszimista becslését veszik alapul, egy-egy vadásznak elegendő volt 200 évente elejteni egy állatot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását