2024. április 26. - Ervin

Zöld életmód, zöld palacsinta

Tehetsz rá vagy tehetsz ellene! Ez az egyik szlogenje a környezetvédelmi tárca klímavédelmi programsorozatának, amelyhez az A38 hajó is csatlakozott. A június közepéig tartó kulturális rendezvényeiket bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón - amelyen zöld é
2008. április 10. csütörtök 16:41 - Hírextra
A környezetvédelmi és vízügyi miniszter a klímavédelmi programról elmondta: legfontosabb cél a környezettudatos gondolkodás fejlesztése, amely pártok felett álló nemzeti ügy, akárcsak a klímaváltozás problémája.

Emlékeztetett rá, hogy a Magyarországon elfogyasztott energia 38 százalékát a lakosság használja fel, elsősorban épületek fűtéséhez és a melegvíz előállításához. Az épületekhez kapcsolódó energiafelhasználás csökkentésével egyszerre lehet kisebb a fűtés és villanyszámla, miközben csökkenne a széndioxid és egyéb károsanyag-kibocsátás is.

A tárca tanulmánya szerint akár 7-8 százalékkal csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása a lakosság hatékonyabb energiafelhasználásával.

Fodor Gábor elmondta: 100 nagyvállalat részvételével kidolgoznak egy cselekvési programot. Ezt már el is kezdték - tette hozzá az MTI érdeklődésére - és a legtöbb megkeresett cég hajlandóságot is mutatott arra, hogy foglalkozik a maga területén az éghajlatváltozással és a környezetszennyezés csökkentésével.

Ennek a körnek tagjai a multinacionális hipermarketek is. Ez egyebek között azért is fontos, mert a műanyagpalackok és a sörösdobozok millióinak száma egyre nagyobb mértékben nő, míg a visszaváltható palackok aránya csökken. Ez ügyben sokat tehetnek az élelmiszerkereskedelemben egyre jelentősebb szerepet játszó szupermarketláncok.

Az A38 hajó a maga eszközeivel - érdekes programokkal, figyelemfelkeltő akciókkal - részt vesz a klímavédelmi programban - erről Bognár Attila igazgató beszélt. Performanszok a Kiégő Izzók nevű formáció előadása, fair trade kávézó, éjszakai biciklis akadályverseny, koncertek és még sok más rendezvény hivatott felhívni a figyelmet a fiatalok körében e problémakör fontosságára. A részletes programok, időpontokkal és a fellépők nevével a hajó honlapján olvashatók.

Hat vidéki nagyvárost - Miskolcot, Szegedet, Debrecent, Pécset, Zalaegerszeget és Nyíregyházát - érint a minisztérium klímakörútja. Klímasátor fogadja majd itt az érdeklődőket, bemutatkoznak a helyi zöld szervezetek és öko-lábnyom-mérés is lesz, amelynek segítségével kiderülhet, mennyire környezetterhelő a mai életformánk.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy jelenleg Budapesten ülésezik az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete, az IPCC, amely tavaly megosztott Nobel-békedíjat kapott munkájáért.

A hazai tervek között szerepel az is, hogy minden évben annyi facsemetét ültessenek el, ahány csecsemő születik az adott évben. Az első ilyen esemény Tardon lesz és közel 100 ezer fácskát ültetnek el.

A klímaváltozás összetett problémájának bemutatására interaktív honlap is indult - címe: www.elhetokornyezet.hu -, amelyen a látogatók "klímafogadalmat" tehetnek.
A tájékoztató után az A38 hajó séfje különleges ebédet tálalt fel: az ízelítők között volt zöldalgával kevert zöldtészta, zöldborsó püré, saláta, zöldkagyló, spárga és zöldpalacsinta is, kivi lekvárral.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását