2024. június 12. - Villő

Nem csak a mediterrán módi egészséges

Szívinfarktus után akár az alacsony zsírtartalmú, akár a mediterrán diéta jelentős általános és kardiovaszkuláris egészségügyi előnyökkel jár - állapították meg amerikai kutatók kis mintán végzett felmérésükben.
2008. június 28. szombat 14:52 - Hírextra
A kétféle étrend hasonló mennyiségben tartalmaz fehérjét, szénhidrátokat, koleszterint és telített zsírsavakat, ám a mediterrán diéta nagyobb mennyiségben tartalmazza az egészséges, telítetlen zsírokat, különösen a halakban megtalálható omega-3 zsírsavat.

Azoknál a pácienseknél, akik a szívinfarktusuk után négy évig a két étrend valamelyikén éltek, lényegesen kisebb volt a későbbi kardiovaszkuláris problémák kockázata - közölte Katherine R. Tuttle a The American Journal of Cardiology című egészségügyi szaklap júniusi számában megjelent tanulmányában.

A kutatócsoport férfiakat és nőket vizsgált, akik az első szívinfarktusukat követő hat héten belül csatlakoztak a programhoz. 50 páciens az alacsony zsírtartalmú diétát, 51 pedig a mediterrán étrendet követte, és egyéni tanácsadásban vett részt 24 hónapig. A felmérésbe bevontak 101 kontrollszemélyt is, akikre nem vonatkoztak étrendi előírások.

Négy év elteltével összehasonlították az egyes csoportok egészségügyi adatait, és azt találták, hogy a kétféle diéta szerint étkezők egymáshoz hasonló arányban, ám a nem diétázókhoz képest mintegy 70 százalékkal kisebb gyakorisággal szenvedtek el újabb szív- és érrendszeri eseményt vagy haláloztak el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását