2024. április 26. - Ervin

"Krisztus újjászületett!

Május végéig tartó közös előadássorozat indult a buddhizmusról és a kereszténységről Pár (huzamos) beszédek címmel a Faludi Ferenc Akadémia szervezésében és a Tan Kapuja Buddhista Főiskola részvételével - tájékoztatta az MTI-t Hankovszky Anikó, az esemény
2008. március 4. kedd 08:29 - Hírextra
A két világvallás legfontosabb témáit tárgyaló előadássorozaton egy-egy buddhista és keresztény teológus vállalkozik arra, hogy "a két vallás intellektuálisan igényes, teológiailag korszerű" bemutatásával vallásközi párbeszédet indít Magyarországon - mondta a Faludi Ferenc Akadémia irodavezetője.

Ennek meglátása szerint kettős célja van: a két vallás közötti különbségek és hasonlóságok kidomborítása. A szervezés alapvető kiindulási pontja ugyanis az volt, hogy a két világvallás képviselői "szánjanak egymásra időt, ismerjék meg egymás gondolatait és figyeljenek a másik fél gondolataira" - fogalmazott.

Ismertetése szerint a józsefvárosi Párbeszéd Házában tartandó rendezvénysorozaton a tervek szerint előbb a buddhista főiskola által delegált előadó mutatja be az adott témát, majd az elmondottaktól függetlenül, azzal nem vitatkozva a keresztény előadó vázolja a keresztény felfogást ugyanarról a kérdésről.

A szervező szólt arról, hogy az első alkalommal A személyiség, az én és az individuum a buddhista filozófiában címmel tartott előadást Agócs Tamás buddhista teológus, amelyre válaszul ugyanennek a témának a keresztény vetületét mondta el Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes, egyetemi oktató.

A két párhuzamos felszólalásból kiderült, hogy a kereszténység az "én" fogalmát az Istennel való kapcsolat kialakításával köti össze, míg a buddhizmus szerint az "én" illúzió, nem feltétlenül létező, amely korlátokat szab a személyiség kiteljesedése köré. Ennek a gátló tényezőnek a felszámolása a célja a buddhizmusnak. A két világvallásban azonban közös, hogy békések, nem az egymás elleni harc áll ideológiájuk középpontjában - mondta Hankovszky Anikó.

Beszámolója szerint a második alkalommal, március 19-én, a reinkarnáció, a nirvána és a karma, és ezzel párhuzamosan a feltámadás és az örök élet témáját járják körül az előadók, Cser Zoltán buddhista teológus és Hankovszky Tamás katolikus teológus.

Az előadássorozat további témái: a szenvedés oka és értelme a buddhizmusban és a kereszténységben, Buddha és az egyes ember, valamint Krisztus és az egyes ember üdvössége, illetve a szerzetesség helye és a lemondás szelleme a buddhizmusban és a kereszténységben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását