2024. május 2. - Zsigmond

Nem rövidítik le az olimpiai láng útját

Nem rövidítik le az olimpiai láng útját - szögezte le csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke.
2008. április 10. csütörtök 09:49 - Hírextra
"Ilyen forgatókönyv nincs napirenden" - jelentette ki Jacques Rogge Pekingben tartott sajtóértekezletén. Azért tartotta szükségesnek külön nyilatkozatban rögzíteni ezt, mert a NOB néhány tagja felvetette a korábbi napokban annak lehetőségét, hogy a párizsi fiaskó miatt lerövidítik az olimpiai láng útvonalát.

Káoszba fulladt hétfőn az olimpiai láng párizsi körútja. Tibet-barát tüntetők és francia rendőrök rendszeres összecsapásai miatt többszöri megszakításokkal, rövidített útvonalon, egy biztonsági buszban szállítva tette meg párizsi útját az olimpiai láng. A tüntetők a március közepi tibeti zavargások elfojtása, illetve a tibetiek emberi jogainak megsértése miatt tiltakoztak.

Rogge felszólította csütörtökön a kínai hatóságokat, hogy maradéktalanul tartsák be azt az ígéretüket, amelyet az olimpiai játékok rendezési jogának elnyerésére beadott pályázatukban tettek, s amely szerint tiszteletben fogják tartani az emberi jogokat. A NOB elnöke egyébiránt úgy vélekedett, hogy Peking "lényegében megtartotta" ezt az ígéretét. Példaként említette a külföldi sajtó kínai tevékenységét szabályozó, viszonylag liberális 2007-es törvényt. Hozzátette azonban: tisztában van vele, hogy jelenleg nem alkalmazzák ezt a törvényt, s hogy a Tibeti Autonóm Terület, valamint három kínai tartomány le van zárva a külföldi média képviselői előtt. Mint mondta, a NOB szóvá is tette ezt a körülményt kínai illetékesek előtt, s a kínai kormány megígérte, hogy "a lehető leghamarabb orvosolja a problémát".

Noha a NOB nem tervez rövidítést, Indonézia - tekintettel a láng útjának korábbi útszakaszain tapasztalt Kína-ellenes tiltakozó akciókra - biztonsági megfontolásokból jelentősen le fogja rövidíteni saját területén az olimpiai láng útját. Az olimpiai váltófutás indonéziai szakaszának szervezőbizottsága közölte, hogy az eredetileg tervezett 15 kilométeres belvárosi útszakasz helyett csak egy rövid utat tesz meg láng április 22-én a jakartai központi stadion közvetlen közelében.

A kínai tömegtájékoztató eszközök magasztalták csütörtökön a szerdán hazatért Csin Csing (Jin Jing) kínai paralimpikont, aki kerekesszékében vitte és megvédte Párizsban az olimpiai fáklyát egy harcias Tibet-barát tüntetővel szemben, amikor az ki akarta ragadni kezéből a fáklyát. A kínai központi televízió interjút készített a 27 éves sanghaji sportolónővel, és nagy terjedelemben foglalkozott vele az írott sajtó is. Csin azt mondta egy nyilatkozatában, hogy "élete árán is" kész volt megvédeni az olimpiai fáklyát.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását