2024. május 6. - Ivett, Frida

Készülünk a világkiállításra

Magyar Nemzeti Nap is lesz a június közepén megnyíló Zaragoza Expón. A gazdasági tárca világkiállítási megbízottja szavaiból kitűnik: a víz és a fenntartható fejlődés vezérgondolatával szervezett Expóra a magyar megjelenés előkészületei tervszerűen és jó
2008. április 10. csütörtök 09:28 - Hírextra
Spanyolország északkeleti részén, az ibériai, római, muszlim, zsidó és keresztény kultúra alakította történelmi város, Zaragoza lesz nyáron a 2008-as szakvilágkiállítás helyszíne. Két év alatt 25 hektáron, több mint 500 millió eurós beruházással épült fel az Expo város az Ebro folyó partján. Kilencvenhárom napig, június 14-től szeptember 14-ig várják a látogatókat a világ minden tájáról.
Látványában, témájában megkülönböztetett figyelmet szentelnek a víznek és a fenntartható fejlődésnek, ökológiai üzenetet közvetítve az emberek millióinak. A kiállítás legkarakteresebb épületei a víztorony, az akvárium és a Zada Hadid világhírű iraki építészasszony által tervezett híd pavilon lesznek. Az utóbbi témája a víz, az egyetlen segítség; a víz emberi jog; a víz irányíthatósága mindannyiunk közös feladata. Az öt részre bontott tematika: a szomjúság, a víz és a város, a szertelen víz, a víz és az energia és a meg/osztott víz. Az utóbbi arra utal, hogy egykor a víz elválasztotta, ma egyesíti a városokat, régiókat, országokat. Hogy a rendezők mennyire ügyelnek a környezetvédelemre, az is bizonyítja, hogy a hajók, amelyekkel a vásár megközelíthető, napenergiával működnek, a buszok pedig hidrogénnel.

Autópálya, és az AVE gyorsvasút itt létesített megállója teszi még jól megközelíthetővé a helyszínt. Már biztos, hogy 102 ország és számos nemzetközi szervezet vesz részt ezen a szakkiállításon, felülről szétfröccsenő vízcseppet formáló pavilonokban, amelyek a természeti szemléletnek megfelelően lettek kialakítva. A belépőjegy várhatóan 35 euró lesz, mint Spanyolország bármelyik tematikus parkjába; csoport, nyugdíjas, diák, elővételi és hétközepi kedvezményeket is nyújtanak.
Magyarország látványos, egyúttal költséghatékony megjelenést tervez a zaragozai Expo-n. Mint Gölöncsér Józseftől, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium világkiállítási megbízottjától megtudtuk, már lefoglaltuk a házigazdák által épített kétszintes pavilonsorból a nekünk megfelelő helyet, Hollandia és Franciaország között. A magyar pavilon belső arcát a szomszédokra is figyelemmel alakítjuk ki, Szalkai Tímea és Huber Péter közös, pályázaton győztes terve alapján. Ennek egyik érdekessége egy reneszánsz vízkiemelő kerék lesz, hiszen a célunk a fenntartható vízgazdálkodásra, s a turizmusra, ezen belül a vízi turizmusra, wellnessre, gyógyvizeinkre felhívni a figyelmet. A kerék mozgatható, akár gyerekek is kedvet kaphatnak a forgatására.

- Különböző prospektusokkal, szóróanyagokkal is felhívjuk a figyelmet a magyar kínálatra. Több színpadon, többféle műsor folyik, mi augusztus 24-ét foglaltuk le, hogy a főszínpadon, nemzeti napként megmutassuk kincseinket, szórakoztassuk az Expóra látogatókat - tudatta a világkiállítási megbízott.

Természetesen nemcsak ezen a napon lesznek hazai produkciók, az Oktatási és Kulturális Minisztérium részéről Bogyay Katalin szervezi a változatos, érdekes műsorszámokat, amelyek között komolyzenétől cigányzenéig, szólótól csoportos fellépésig sok minden szerepel. Az előkészületekből még hátra van az eszközök megvalósítására, a helyszíni kivitelezésre és a pavilon működtetésére kiírt pályázat elbírálása.

A Zaragoza Expo sikere már "borítékolható", ugyanis az aragóniai tartomány fővárosában erre az időszakra minden szállodai férőhely elkelt, s a becslések 6-8 milió látogatóról szólnak. A magyar pavilont a számítások szerint legalább 400 ezren fogják fölkeresni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását