2024. április 27. - Zita

A költészet napja Miskolcon

Különleges programokkal készül Miskolc, illetve Borsod-Abaúj-Zemplén megye a magyar költészet napjára, József Attila születésnapjára.
2008. április 10. csütörtök 13:42 - Hírextra
Április 11. mindig kiemelkedő ünnep a borsodi megyeszékhelyen, ugyanis a költő Óda című verse a város lillafüredi részén született. A Palota Szálló melletti festői környezet és a szerelem ihlette a költeményt 1933 júniusában - idézte fel a történetet Kis Józsefné, a Miskolci Városi Könyvtár igazgatója.

Mint mondta, a lírai vers sorainak keletkezési helyét márványtábla és 2005 óta József Attila életnagyságú szoborkompozíciója jelöli. A költészet napján a hagyomány szerint itt minden évben ünnepi műsort tartanak. Pénteken 11 órakor megkoszorúzzák az emlékhelyeket, beszédet mond Szakolczay Lajos irodalomtörténész.

Arról is beszámolt, hogy pénteken Születésnapi levelek címmel irodalmi közönségtalálkozót szervez a miskolci Művészetek Háza. Az este hat órakor kezdődő esemény házigazdái a MŰÚT folyóirat szerkesztői.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár programja szerint április 11-én kora délután Zenével a költészet szolgálatában címmel tartanak rendezvényt, ahol Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Fecske Csaba és mások megzenésített verseit adja elő Verebélyi Zoltán.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon 24 órás nonstop versmondással hívják fel a figyelmet a költemények értékére. A Verspatak című versolvasó maratont a Sárospataki Református Gimnázium szervezi a költészet napja alkalmából. A nem mindennapi program csütörtök délután fél kettőkor kezdődik és másnap ugyanebben az időpontban ér véget - mondta az MTI-nek Szatmáriné Tóth Pál Ildikó igazgató.

Hozzátette: egy teljes napon át diákok, tanárok, munkaközösségek tagjai mondanak verseket. A költemények különböző helyszíneken hangzanak el, a versmondók ugyanis végigjárják az iskola, a kollégium és a város frekventált területeit. József Attila művei mellett más alkotások is szerepet kapnak, például a Biblia évéhez kapcsolódva a vallásos költemények.

A költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását