2024. április 25. - Márk

3 milliárd forint a Kába-Kő kulcsáért

Több mint kilencmillió fontért (3 milliárd forint) kelt el a Sotheby,s aukciósház szerda éjszakába nyúló árverésen a muszlim vallás számára szent Kába-kő egyik tizenkettedik századi kulcsa.
2008. április 10. csütörtök 18:00 - Hírextra
Soha ekkora összeget nem adtak még aukción iszlám művészeti alkotásért, mint most az Abbászida-kalifátus idejéből való 37 centiméteres vaskulcsért, amely a hatalom egyik legfőbb jelképe. A Kába-kulcsból ez az egyetlen ismert darab, amely magánkézbe került.

A többi Kába-kulcsot - szám szerint 58-at - múzeumokban őrzik; túlnyomó részüket Isztambulban, az egykori szultáni szerájban, a Topkapi Palotamúzeumban, de látható egy a kairói Iszlám Művészetek Múzeumában és van egy a párizsi Louvre-ban is.

A muszlim műtárgyak közül az előző árverési rekordot egy a 10. század közepén a mai Spanyolország területén készült bronzszarvas tartotta, amely tizenegy évvel ezelőtt 3,6 millió fontért talált gazdára a Christie,s árverésén.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását