2024. május 19. - Ivó, Milán

Vesekő-eltávolításban a debreceniek az élen

A Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC)urológiai klinikáján 1995 óta közel háromezer endoszkópos, illetve laparoszkópos vesekő műtétet végeztek már el, ezekben a beavatkozásban országosan is vezető szerepet töltenek be.
2008. április 9. szerda 17:46 - Hírextra

Ez adta az apropóját annak a szerdai sajtótájékoztatónak, melyen a klinika endourológiai és vesekőzúzó központjának az eredményeiről számoltak be.

A klinika vezetője Flaskó Tibor elmondta: az endoszkópos módszer 1984-ben honosodott meg Magyarországon és éppen elődje, Tóth Csaba professzor végezte el az első ilyen beavatkozást. Debrecenben 1995-től vezették be ezt a fajta műtéti módszert, miután Tóth Csaba a klinikán kezdett el dolgozni. Az azóta végrehajtott közel háromezer műtét során a vesekő- és vesevezeték-eltávolítás mellett kis vesemedence daganat eltávolítást is végeztek. Az endoszkópos beavatkozás mellett az úgynevezett testen kívül gerjesztett lökéshullámú kőkezelést is bevezették egy ultrahangos kőtörő készülék használatával. Ennek segítségével a beavatkozáshoz már egy centiméternél kisebb vágás is elég a korábbi nagyobb beavatkozással szemben. Hozzátette: a módszert gyermekeken is alkalmazzák és a napokban léptek túl a századik ilyen beavatkozáson.

Az urológiai klinika korábbi vezetője, Tóth Csaba professzor elmondta: az úgynevezett egynapos sebészet valóságos paradigmaváltást jelentett a műtéti eljárásokban. A Szentesen 1984-ben elvégzett első műtétje óta összesen 7.171 ilyen jellegű operációban vett részt. Érdekességként hozzátette: már 1987-ben szorgalmazta, hogy gyerekeken is alkalmazzák, legfiatalabb páciense 11 hónapos volt.

A DEOEC vezetője, Paragh György emlékeztetett arra, hogy a vesekőképződés civilizációs ártalom, amit például a magas foszfáttartalmú üdítőitalok segítenek elő. Továbbá megjegyezte: az urológiai klinika sebészei az endoszkópos, laparoszkópos és ultrahangos beavatkozásokban országosan is vezető szerepet töltenek be, munkatársai rendszeresen oktatják módszereiket az orvostársadalom más tagjainak is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását