2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tibetbe megy a láng

A kínai rendőrség 953 embert vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek a márciusi tibeti zavargásokban - közölte szerdán a tibeti tartomány vezetője, aki egyben megerősítette: elviszik Tibetbe az olimpiai lángot.
2008. április 9. szerda 09:05 - Hírextra

Csiangpa Puncog (Qiangba Puncog), a tibeti autonóm körzet kormányának feje sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az ügyészek az őrizetbe vettek közül 403 ellen adtak ki elfogatóparancsot, ellenük várhatóan megindul a hivatalos vádemelés.

A kormányzó szerint a zavargásokban részt vettek csak a tibetiek jelentéktelen részét teszi ki, és a tiltakozásokban részt vett szerzetesek is csak a buddhista papság igen csekély részét képviselik.
Kína Tibet spirituális vezetőjét, a dalai lámát vádolta az erőszakba torkollott lhászai tüntetések miatt. A zavargás más, nagyobb tibeti kisebbség lakta kínai országrészekre is átterjed.

Az 1959 óta indiai száműzetésben élő dalai láma tagadta a vádakat.

Csiangpa Puncog szerint 362 ember önként jelentkezett a rendőrségen. 328 embert csekély vétségük, illetve jó magaviseletük miatt már elengedtek.

A tartományi vezető megerősítette: az eredeti terveknek megfelelően elviszik Tibetbe az olimpiai lángot. Csiangpa Puncog ugyan azt mondta, hogy várhatóak a láng tibeti útja során "szabotázsakciók a függetlenségiek részéről", ennek ellenére bízik abban, hogy az út sikeres lesz. "Az olimpiai játékok kínai rendezése számukra olyan lehetőség a zavarkeltésre, amilyen nem lesz még egy száz éven belül. Ugyanakkor Tibet minden etnikai csoportja büszke lesz a fáklyára. Útvonalát aprólékosan előkészítettük" - mondta Csiangpa.

Az olimpiai láng kétszer halad át Tibeten: először májusban, amikor felviszik a Mount Everestre, a világ legmagasabb csúcsára, majd júniusban érkezik meg Lhászába.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását