2024. március 29. - Auguszta

A hegyért küzdenek

Huszonkét civilszervezet képviselője írta alá a környezetvédelmi és vízügyi miniszternek küldött levelet, amelyben tiltakoznak az ellen, hogy törölték az országos jelentőségű védelemre tervezett területek listájáról a Zempléni-hegységben a Gyepű-hegy, a B
2008. április 9. szerda 09:09 - Hírextra

A terület jelenleg zöldfolyosó, a Zempléni Tájvédelmi Körzet védőövezetében fekvő Natura 2000 különleges madárvédelmi természeti terület. Többek között a parlagi sas, az uráli bagoly, a kabasólyom fészkelőhelye, él itt hiúz, szép számú farkas, és számos növényritkaság is tenyészik a tájon - olvasható a cikkben.

A lap úgy tudja: a még tavaly júliusban elhatározott területkivonás oka a civilek gyanúja szerint a Kánya-hegyen engedély nélkül épített katonai lehallgatótorony. "Elfogadhatatlan, hogy egy három hektár kiterjedésű beruházás okozta természetkárosítás miatt csökkentsék egy ezerhektáros zöldfolyosó jövőbeli védettségi szintjét - írják a zöldek. - Ennek a döntésnek a következménye, hogy a három hektáron okozott kárt újabb, semmivel sem igazolható kárfolyam fogja követni. ( ) Sajnálatos, hogy miközben a természetkárosítás felelőseinek megnevezése és a kár mértékének meghatározása nem történt meg, a kármentésre, valamint a szakértők által előre jelzett jövőbeni károk elhárítására sem a minisztérium, sem más hatóság részéről mindeddig semmiféle intézkedés nem történt."

Perlaki Tamás erdőtulajdonos évek óta pereskedik a honvédelmi tárcával. Ő arról tájékoztatta a Magyar Hírlapot, hogy tudomása szerint az Országos Területrendezési Tanács kiemelt fontosságú honvédelmi területté tervezi nyilvánítani a Kánya-hegy környezetét.

Perlaki szerint a rendezési terv módosításának célja az építkezés utólagos legalizálása és a tiltakozók ellehetetlenítése - olvasható a cikkben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását