2024. április 28. - Valéria

Miről szól a Fiala?

A Kelj fel Jancsi! ma reggeli adásában végre éltek az emberek. Csörögtek a telefonok, bár nem mindig olyanok voltak a vonal túlsó végén, akiknek a műsorvezető örült. A tegnapi nap témái folytatódtak. Részleteket tudhattunk meg a dísznövény kiállításról, a
2008. április 9. szerda 17:37 - Malina Adrienn
Gyurcsány Ferenc a tv2-nek adott keddi interjújáról Fiala megjegyezte: Örülök, hogy a miniszterelnöknek ennyi gondolata van, de eddig ezek hol voltak?

Az interjúban Gyurcsány Ferenc elmondta, szerinte ebben a helyzetben az MSZP elnökségének az a dolga, hogy felajánlja lemondását a párt kongresszusának. Ezt azzal indokolta, hogy az MSZP legfőbb vezető testülete korábban a koalíciós kormányzásban való részvételre adott nekik felhatalmazást, és ha új szakasz jön, egypárti kormányzás, akkor meg kellene kérdezni a tagságtól, nem akarnak-e mást, másként.

Fiala nem nagyon engedte a hallgatókat szóhoz jutni, ő viszont kifejtette a gondolatait, ahogy szokta.

A tegnapi programajánlóba már elhangzott a Dísznövény 2008 kiállítás. Ma további részleteket tudhattunk meg az eseményről. Azok számára, akik szeretik a szép növényeket. Április 11-én nyit a Dísznövény 2008 Újbudai Kertészeti Kiállítás és Vásár. A rendezvényt zöld keretbe fogalja a Goldmann György tér, Budapest egyik legszebb színfoltja, a hangulatos sétányaival és öreg fáival. Több mint 3 hektár nagyságú területen külön látványközponttal várják a látogatókat, amit még tovább fokoz a kiállítók gazdag növényvilága, valamint a kertépítők csobogói és kis tavacskái. Dísznövénytermelők- és kereskedők, növény- és faiskolák, kertépítők várják a látogatókat a Petőfi híd budai hídfőjénél.

A Mesterek utcája immár ötödik éve bevezetett és sikeresen működő kísérő program, ahol iparművészek és a kézműves mesterségek képviselői várják a látogatókat, s kínálják színvonalas portékáikat. Fiala János vendége elmondta, hogy idén is gondolnak a legkisebb látogatókra. A Mesekertben, ahol lehet játszani, nézelődni, okosodni, kertészkedni, sokféle programmal várjuk a gyerekeket. A Napraforgó Játékműhely izgalmas foglalkozásain a gyerekek megismerhetik a kukorica feldolgozás fortélyait, virágkoszorút készíthetnek, tavaszi körjátékokat játszhatnak, valamint izgalmas ötpróbákat tehetnek. A kiállítás ideje alatt a nagyközönség részére szórakoztató kísérőprogramokat, például bonsai, kaktusz, orchidea és virágkötészeti bemutatót is szerveznek. Ugyan kerti törpe nem lesz, de családi kedvezményes jegy, és szép látnivalók igen.

A műsor következő vendége Dr. Jobbágy Ákos. Több kutatása már díjban részesült, most az „Egészségi állapot otthoni monitorozása” került előtérbe. Az eszköz lényege, hogy a betegségekből való felgyógyulás eredményeit, otthon is követni tudják a betegek.

Főbb kutatási területei: Paciensek egészségi állapotának otthoni monitorozása, pontos vérnyomásmérési eljárás, erek rugalmasságának minősítése, Mozgáskoordináció objektív minősítése. Passzív markerbázisú mozgásanalízis, EKG jelfeldolgozó algoritmusok, intelligens orvosi készülékek.

Főbb eredményei: Eljárás kidolgozása a mozgáskoordinációs készség kvantitatív jellemzésére kváziperiódikus emberi mozgások vizsgálatára alapozva. Annak igazolása, hogy a szabályosság számszerűsítésére az SVD (Singular Value Decomposition) módszer alkalmazható. Eljárás kidolgozása neurológiai betegségekben szenvedők mozgásmintáinak mérésére és a tesztek személyre szabására. Indirekt mérési módszer kidolgozása, amely a jelenleg használt módszereknél jobban jellemzi a vérnyomást.

Hosszasan beszélgettek az orvostechnikai találmányról. Ennek részleteit az adás ismétléséből megtudhatják.

A műsor harmadik vendége Szabó György fideszes képviselő, akinek önszerveződése alapján indult azt a kezdeményezés, melynek vége a Hollán Ernő utcai jegyiroda előtti tüntetés lett.

Molotov-koktélos és a hétfői tiltakozó akció után kedden ismét megtámadták az irodát. Keddre virradó éjszaka két férfi betörte újlipótvárosi Hollán Ernő utcai jegyirodát ablakát, ám a rendőrök elfogták őket. A két férfit a közelben álló rendőrök fogták el, majd előállították őket a XIII. kerületi kapitányságra. Az ügy előzménye, hogy még március 20-án az iroda egyik alkalmazottja összetűzésbe került egy vásárlóval, aki a Hungarica együttes koncertjére szeretett volna jegyet venni. Április 1-jén hajnalban pedig Molotov-koktélt dobtak az irodára, amely teljesen kiégett, a tulajdonos a rendőrséghez fordult. Hétfőn este több százan gyűltek össze a jegyiroda bejárata előtt, hogy tiltakozzanak egy szélsőjobbos akciója ellen. A BRFK mindkét spontán demonstráció szervezőjével szemben gyülekezési joggal való visszaélés miatt szabálysértési feljelentést tettek.

Szabó elmondta, hogy ő 13 évvel ezelőtt szem és fültanúja volt Izraelben hasonló eseményeknek, amik ma Magyarországon történnek. Politikai pártok közötti gyűlölködés és utálat, minden olyan, ami később politikai gyilkosságba torkolott.

Fiala feltette a nagy kérdést: Miről szól a Hollán Ernő utcai balhé? Miről szól a Fiala?

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották a reggeli műsort, ma éjjel fél tizenkettőtől egy óráig meghallgathatják a Kelj fel Jancsi szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.
Forrás: Pont FM 88.1
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását