2024. május 5. - Györgyi

Magyar-izraeli matematikaverseny

Az egyéni versenyben izraeli diák, míg csapatban a magyar fiatalok lettek a győztesek a Haifában most véget ért 18. izraeli-magyar középiskolai matematikaversenyen.
2008. április 9. szerda 18:17 - Hírextra
A verseny első két napján hat problémát kellett megoldani egyénileg, majd a harmadik napon négy vegyes csapatot alkotva közösen, angolul kellett dolgozni a feladatokon. A csapatverseny megtartásával a modern kutatásra készítik fel a diákokat, mert egyre inkább nemzetközi csoportok dolgoznak egy-egy probléma megoldásán - mondta el az MTI-nek Lányi Eszter szakdiplomata Tel-Avivból.

Az idei csapatverseny témája a kombinatórikus geometria volt és a magyar csapat oldotta meg jól a feladatot. A versenyzők elsősorban a budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumból kerültek ki, az egyetlen leányversenyző Szegedről érkezett. Az izraeli diákok Haifából, Tel-Avivból és Beer Sevából jöttek.
Az izraeli-magyar középiskolai matematikaverseny gondolata egy diákolimpián született még 1988-ban: a csapatvezető Pataki János, a Fazekas Gimnázium tanára és Shay Gueron, a Haifai Egyetem professzora elhatározta, hogy közösen szervezkednek.

Két év múlva megkezdődtek a versenyek, amelyeket azóta is felváltva Haifában, a nagy izraeli kikötővárosban és Budapesten tartanak. A verseny egy-egy világhírű izraeli illetve magyar matematikus nevét viseli: Gillis-Turán Izraeli-Magyar Matematikaverseny.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását