2024. április 26. - Ervin

Díjat nyert az Asztalizene írója

Térey Jánosnak ítélte idén a zsűri az AEGON Művészeti Díjat Asztalizene című drámájáért - jelentette be Radnóti Sándor esztéta, a zsűri elnöke szerdán Budapesten.
2008. április 9. szerda 15:14 - Hírextra

Hozzátette: kezd kirajzolódni, hogy az idén harmadik alkalommal odaítélt elismeréssel milyen alkotásokat, illetve alkotókat díjaznak. Nem is a pályájuk elején álló, de nem is a már teljes életművet megalkotó művészeket, hanem egy életmű ígéretével rendelkező alkotókat jutalmaznak - mutatott rá.
Meglepő lehet a döntés abból a szempontból, hogy Térey János drámája - egy budai vendéglőben játszódó, budai aranyifjak pletykái és szerelmi háromszögei nyomán kirajzolódó többszintű történet - az odaítéléskor még nem létezett könyv formában - jegyezte meg Radnóti Sándor.

Térey János elmondta: nem határozná meg magát drámaíróként, a Radnóti Színházban tavaly év vége óta játszott művét inkább terjedelmesebb költeményként definiálná.

Hozzátette: olyasmit szeretett volna megmutatni, ami nem egyhamar évül el, olyan eseményeket, amik nincsenek lecövekelve 2006-ban. "Ami az utcát illeti, a végtelenül kiábrándító közéletet, ami Magyarországot jellemzi az elmúlt években, azt nem fogjuk elfeledni tíz éven belül" - jegyezte meg Térey János.

"A versnek kerestem életet, és a versnek van élete a színpadon" - mondta a műfajjal kapcsolatban, hozzátéve, hogy "a meztelen, pőre vers rendkívüli figyelmet követel, ami a mostani magyar kultúrában nincs meg, de a színház képes kikényszeríteni".

"Nem szabad lebutítani a szöveget a színház számára, felnőttnek kell tekintenünk a nézőt, aki nem kompromisszumokra kíváncsi, hanem eredményre" - vélekedett.

A költészet napját az anyák napjához hasonlítva rámutatott: "vagy mindennap költészet napja van, vagy nem érdemes különösebben virágba borulni április 11-én."

A díj odaítélése napján megjelent Asztalizene című kötetet gondozó Magvető Kiadó vezetője, Morcsányi Géza elmondta: kockázatos vállalkozás manapság drámakötetet kiadni, mert nehéz neki közönséget találni.

A hárommillió forinttal járó díj zsűrijében Radnóti Sándor mellett Margócsy István és Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, Vojnich Erzsébet festőművész és Lévai Balázs televíziós műsorvezető foglal helyet.

Az elismerést első alkalommal, 2006-ban Spiró György kapta Fogság című művéért, tavaly pedig Rakovszky Zsuzsa vehette át Visszaút az időben című kötetéért.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását