2024. május 14. - Bonifác

Az MSZP tudni szeretné, hogy Orbán mit ért tandíj alatt

Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője felszólította Orbán Viktort, hogy amikor tandíjról beszél, pontosan határozza meg: fejlesztési részhozzájárulásra, vagy a már most is fizetett költségtérítésre gondol. A Fidesz szóvivője reagálásában közölte: mi
2008. február 21. csütörtök 12:07 - Hírextra

Az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője, Tatai-Tóth András felszólította Orbán Viktort, hogy amikor tandíjról beszél, pontosan határozza meg: fejlesztési részhozzájárulásra, vagy a már most is fizetett költségtérítésre gondol.

Jó volna tudni, hogy a népszavazási kérdés melyik kategóriára vonatkozik, és a Fidesz el akarja-e törölni a költségtérítéses képzésben részt vevők tandíját vagy sem - mondta Tatai-Tóth András csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Hozzátette: a héten intenzív rémhírterjesztés kezdődött a felsőoktatási hozzájárulás kapcsán.

A szocialista politikus kitért arra, hogy a hallgatók ötven százaléka jelenleg is fizet költségtérítést, ami a képzés költségének 60-70 százaléka, szemben a tervezett hozzájárulással, ami csupán 10 százaléka az összköltségeknek.

Miközben Orbán Viktor a szegényeket félti attól, hogy kiszorulnak a felsőoktatásból, nem veszi észre: egy részük már évek, évtizedek óta annak közelébe sem jut. Nehéz sorsúakat inkább találni a költségtérítéses képzésben, mint az államilag finanszírozottban - hangsúlyozta Tatai-Tóth András, aki szerint a hazugsággal kikényszerített népszavazási eredmény csak árt az országnak.

Mint elhangzott, az MSZP abban érdekelt, hogy Magyarországon olyan magas színvonalú felsőoktatás működjön, ami igazságos. A szocialista álláspont az, hogy ezt a célt szolgálja az ősztől fizetendő hozzájárulás is, amely érdekeltté teszi a hallgatókat a jó tanulásban.

Tatai-Tóth András a rektori konferencia áprilisra ígért tandíj-koncepciója kapcsán elmondta: az MSZP akkor támogat bármely a felsőoktatással vagy fejlesztési részhozzájárulással kapcsolatos indítványt, ha attól javul a felsőoktatás minősége, és a tehetséges, tanulni akaró szegényeket magas színvonalú diplomához juttatja.

Ebből a szempontból fogják megvizsgálni a rektori konferencia és Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája javaslatát is.

A Fidesz szóvivője az elhangzottakra reagálva sajtótájékoztatón közölte: mindenki tudja, mi az a tandíj.

Tandíj az, amit a fiataloknak fizetniük kell, ha olyan képzésre mennek, amiért eddig nem kellett fizetni. Mindenféle álvita és műbalhé ez ügyben felesleges - hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Kifejtette: az elmúlt napok világossá tették, hogy a fiatalok számára is jelentősen megnőtt a népszavazás tétje, mivel "kiderült, hogy a kormány lebukott és újra fontolgatja a tandíj megemelését".
Az ellenzéki pártszóvivő felidézte, hogy a 2006-os választási kampányban az oktatási tárca szocialista államtitkára, valamint az oktatási bizottság szabaddemokrata alelnöke is "önérzetesen és határozottan tagadta" a tandíj bevezetését.

Ehhez képest a kormány bevezette a tandíjat. Most, amikor felröppen a tandíj emelésének terve, határozottan cáfolják. Hogy ennek mi a következménye, mindenkinek a logikájára bízható - fejtette ki Szijjártó Péter, aki szerint az emberek március 9-én döntésükkel eltörölhetik a tandíjat és egyben megakadályozhatják annak emelését is.

Kitért arra, hogy a tandíj hatása már most érződik, hiszen kis híján 30 ezerrel kevesebb diák jelentkezett a felsőoktatásba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását