2024. április 19. - Emma

Vajdasági delegáció a fővárosban

Elsősorban Szerbia európai uniós integrációjáról volt szó a vajdasági képviselőház delegációja, valamint a magyar Országgyűlés Európai ügyek bizottságának megbeszélésén kedden Budapesten.
2008. április 8. kedd 13:29 - Hírextra
Egeresi Sándor, a Vajdasági Autonóm Tartomány képviselőházának alelnöke a találkozó után újságíróknak azt mondta, a vajdasági magyarságnak kulcsszerepe van abban, merre megy tovább Szerbia. Kiemelte: a közelgő választások eredményétől azt várják, hogy a szerbiai parlamentben háromról ötre vagy hatra nőjön a magyar képviselők száma, és tovább erősödjenek a vajdasági parlamentben és önkormányzatokban is.

Nem engedjük, hogy bárki megbontsa a vajdasági magyar politikai erők egységet - szögezte le a vajdasági magyar politikus.

A vajdasági képviselőház európai integrációs bizottságának alelnöki tisztét is betöltő Egeresi Sándor kitért arra, hogy a megbeszélésen az is érdekelte a magyar politikusokat, van-e menekült beáramlás a Vajdaságba Koszovó függetlenségének elismerése nyomán és a történtek milyen hatással vannak az ott élőkre.

Egeresi Sándor tájékoztatása szerint eleinte volt hangulatkeltés, szerencsére azonban csak egy komolyabb incidens történt. De ettől még oda kell figyelni - vélekedett.

Beszámolt arról, hogy a megbeszélésen a kettős állampolgárság kérdése is előkerült. Szerinte ebben a kérdésben Magyarország kezében van a kulcs.

Az elmúlt öt évben Szerbia már többször jelezte, hogy nincs ez ellen kifogása. Ha az anyaországban továbbra sincs konszenzus a parlamenti pártok között ebben az ügyben, akkor marad a patthelyzet - fogalmazott a vajdasági magyar politikus.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) az európai ügyek bizottságának elnöke helyzetértékelésében nagy kérdésnek nevezte, hogy a szerb választások milyen eredményt hoznak, a balkáni állam a befelé fordulás vagy az uniós integráció útját választja.

A megbeszélésen egyértelmű volt, hogy akik ezen részt vettek, azok az európai út hívei. Van lemaradás, de behozható - fogalmazott Eörsi Mátyás.

A liberális politikus kiemelte: Magyarország mindent megtesz azért, hogy Szerbia vízumkötelezettsége megszűnjön, de nem tudja megjósolni, hogy ez mennyi időn belül érhető el. Örvendetesnek nevezte, hogy annyi év után a vajdasági magyar pártok koalícióban tudnak dolgozni az integráció érdekében.

A vajdasági delegációnak tagja Nada Bregun, az autonóm tartomány képviselőházának európai integrációs bizottsági elnöke, valamint Miroslav Grubanov és Sain Darija bizottsági tag.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását