2024. május 3. - Tímea, Irma

Nemzetközi romanap - ünnepi rendezvény

Ünnepi rendezvényt tartottak a nemzetközi romanap, a roma kultúra napja alkalmából kedden Budapesten, a BM Duna Palotában.
2008. április 8. kedd 21:53 - Hírextra

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára ünnepi beszédében úgy fogalmazott: április 8-a a nemzeti összetartást, az egy nemzethez, egy országhoz és egy hazához való tartozást jelenti, ezért őrizni és védeni kell a romák kulturális értékeit.

Az államtitkár felidézte, hogy két héttel ezelőtt egy holland alapítvány Magyarországot elismeréssel jutalmazta a roma évtized programban eddig elért eredményeiért. Ez nem csak a magyar kormánynak és a politikának szólt, hanem annak is, hogy európai szinten képviselik a roma ügyet - hangsúlyozta.

Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára azt mondta: a roma kultúra erős, létezik és azt bizonyítja, hogy összetartozunk, összeköt minket, mert közösek az álmaink és a reményeink. Ne csak az ünnepnapokon, hanem minden nap érezze minden honfitársunk, hogy összetartozunk - tette hozzá.

A helyszínen Arató Gergely és Simon Gábor megnyitotta a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ gyermekrajz-kiállítását, majd a rendezvény végén zenés kulturális programmal emlékeztek meg a romanapról.

A romák világnapját minden évben április 8-án tartják annak emlékére, hogy 1971-ben Londonban e napon rendezték meg a romák első világkongresszusát, amelyen elfogadták a roma nép szimbólumát, zászlaját, mottóját, himnuszát. Ma mintegy 13-15 millió a cigányok száma világszerte. A legtöbben, mintegy kétmillióan Romániában élnek, míg Magyarországon becslések szerint 600-700 ezren, többségük a legnagyobb szegénységben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását