2024. április 20. - Tivadar

Az első Pulitzer-díj a rockzenének

Bob Dylan, az utóbbi fél évszázad legbefolyásosabb dalszövegírója személyében első ízben részesült a rockzene a legrangosabb amerikai sajtó- és irodalmi elismerésből, a Pulitzer-díjból, amely korábban csak a komolyzenét, illetve a közelmúltban a jazzt mél
2008. április 8. kedd 22:01 - Hírextra

Az amerikai énekes, dalszerző, költő az indoklás szerint azért részesült az életműért járó különdíjban, mert "mély hatást gyakorolt a populáris zenére és az amerikai kultúrára, főleg rendkívüli költői erejű dalszövegei révén".

Ez az első eset a Pulitzer-díj 65 éves történetében, hogy az ítészek - akik eddig csak a komolyzenét, pár éve pedig még a jazzt becsülik - egy olyan művészeti ágat díjaztak, amelyet sokáig "barbárként", sőt "felforgatóként" vetettek el.

Az énekes-dalszerzőnek odaítélt különdíj nem jelenti, hogy a Pulitzer-díj zsűrije hátat fordított volna a klasszikus zenének: a zenei kategóriában a 2008-as elismerést a The Little Match Girl Passion című szerzemény kapta; alkotója David Lang, aki tavaly ősszel debütált a Carnegie Hallban.

David Lang családjában Dylan dalait hallgatják a leggyakrabban, s a zeneszerzőt - mint mondta - nagyon nagy boldogsággal tölti el, hogy egyszerre kapták meg mindketten az elismerést.

A Pulitzer-díjra esélyesek között egyébként már évek óta emlegették Bob Dylant, akinek neve még az irodalmi Nobel-díj esetében is felmerült, tekintettel arra, hogy dalszövegei nagyon közel állnak a költészethez, ha ugyan nem egyenértékűek azzal.

A Blowin' in The Wind szerzője május 24-én tölti be 67. életévét, ennek ellenére lankadatlanul űzi az ipart, miközben kortársai többsége már vagy meghalt vagy legalábbis szögre akasztotta a gitárt. Dylan továbbra is koncertezik, lemezeket vesz fel, rádióműsort vezet, sőt egy fehérnemű után most a Cadillac autót reklámozza.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását