2024. május 2. - Zsigmond

Jászladány reloaded

Tanúk meghallgatásával folytatódott a Jászladány önkormányzata ellen újból indított polgári per kedden Szolnokon, a megyei bíróságon. Az eljárás azért indult, mert a testület a helyi általános iskola egy részét bérbe adta egy alapítványi iskolának.
2008. április 8. kedd 17:45 - Hírextra
A jászsági település helyhatóságát egyszer már ugyanezért más felperes bíróság elé vitte, az ügy a Legfelsőbb Bíróságig eljutott, amely nem állapított meg jogsértést.

A mostani felperesek - Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet - azért perlik az önkormányzatot és a Zana Sándor Imréről elnevezett, a magániskolát létrehozó alapítványt, mert álláspontjuk szerint a két iskola léte miatt elkülönítik és alacsonyabb színvonalú feltételek között oktatják a roma és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket.

A felperesek a szegregáció és a hátrányos megkülönböztetés megállapításán túl többek között azt kérik a bíróságtól: kötelezze az önkormányzatot a jogsértés abbahagyására, amelynek lényege, hogy mondja fel a bérleti jogviszonyt az alapítványi iskolával.

Az alperesek jogi képviselője változatlanul a per megszüntetését kérte a bíróságtól, mondván, hogy az alapítványi iskolának bérbe adott iskolarésszel kapcsolatos helyi önkormányzati határozatokról a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság már tárgyalt és a közigazgatási perben jogerős döntés született.

A bíróság 2006 márciusában azt állapította meg, hogy miután az ingatlan megosztásáról a tulajdonos önkormányzat szabadon rendelkezhet, jogszerűen adta bérbe annak egy részét az alapítványi iskolának. Az akkori felperes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közigazgatási Hivatal és beavatkozó félként az Egyenlő Bánásmód Hatóság a kereset elutasítása miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, amely 2006 szeptemberében kimondta: nem történt anyagi és eljárásjogi jogszabálysértés.

A megyei bíróság most a felpereseket arra kötelezte, hogy a következő tárgyalási napra, augusztus 26-ra olyan beadványt nyújtsanak be, amelyben konkrétan megjelölik, miért tartják az ügyet többszöri jogerős bírósági ítélet után jogsértőnek.

A 2002 óta létező jászladányi alapítványi iskola azért vált a támadások célpontjává, mert a helyi roma szülők egy része nehezményezte, hogy gyermeke - mivel az előírt tandíjat nem tudja megfizetni és nem juthat be az intézménybe - hátrányos helyzetbe került a többiekkel szemben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását