2024. április 24. - György

Konferencia a szén-dioxidról

Olajos Péter EP képviselő, mint az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságában (ENVI) az EU tagállamok kibocsátásának felülvizsgálatával foglalkozó jogszabály néppárti felelőse, a szervezők meghívására részt vett és előadást tartott Sanghaiban, a 200
2008. április 7. hétfő 12:14 - Hírextra
Olajos előadásában hangsúlyozta, hogy az európai tagországoknak az uniós kibocsátás kereskedelmi rendszer (ETS) valamint a Kiotó-i Egyezmény alapján az elkövetkezendő években közel 3 milliárd eurót (750 Mrd Ft) kell költenie fejlődő országokban karbon kreditek vásárlására. A képviselő kiemelte, hogy eddig is Ázsiában történt a kiotói egyezmény alapján létrejött un. tiszta fejlesztési mechanizmus (CDM) beruházások 80 százaléka, sőt magában Kínában, a beruházások 51 százaléka.

Olajos szerint a szén-dioxid piacról, a karbon tőzsdéről, a kelet-nyugati karbon kereskedés jövőjéről és lehetőségéről, valamint az ennek kapcsán létrejövő tisztább iparágakról és a csökkenő szén-dioxid kibocsátásról szóló konferencia jó példája a környezetvédelem és a pénzügyi világ együttműködésének, amely kulcsa lesz a klímaváltozás megállítása érdekében folyó erőfeszítéseknek.

Elhangzott az is, hogy Kína a szén-dioxid kereskedelemben is dinamikusan fejlődik. A tavalyi év első három hónapjában több mint 500 projekt indult el, ami két és félszerese a 2006 hasonló időszakában létrejött projekteknek.

A képviselő úgy vélte, amennyiben a 2009-ben, Koppenhágában sorra kerülő ENSZ Klíma Csúcson Kína és India nem vállal maga is részt a globális erőfeszítésekből, sőt folytatja az eddigi kibocsátás növelést, úgy Európának újra kell gondolnia a CDM-hez való viszonyát a 2012-ig tartó időszakot követően. Nem lehet elvárni az uniós tagországoktól, hogy egyoldalúan tegyenek erőfeszítéseket, ráadásul úgy, hogy ezzel piaci versenytársaikat hozzák kedvezőbb helyzetbe. "Európa kész a további lépésekre, de csak a többiekkel együtt. Kína és India - miképp az USA is - tényleges csökkentést kell vállaljon" - hangsúlyozta a konferencián az európai parlamenti képviselő.

Kiadó: Olajos Péter Európai Parlamenti Képviselő
Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását