2024. május 17. - Paszkál

Gyűlnek az aláírások a Btk. szigorításáért

Hatezren csatlakoztak eddig ahhoz az aláírásgyűjtő akcióhoz, amely a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítását kezdeményezi - jelentette be Szamosvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), Sátoraljaújhely polgármestere hétfői sajtótájékoztatóján.
2009. február 9. hétfő 16:25 - Hírextra
A polgármester, aki tavaly decemberben indított aláírásgyűjtési akciót a büntetési tételek szigorításáért, közölte: eddig mintegy hatezren látták el aláírásukkal az íveket, és a kezdeményezéshez csaknem száz település csatlakozott.

Szamosvölgyi Péter hozzátette: kezdeményezése igazát az elmúlt napok történései - egy szurkálással végződött rablás, amelynek egyik elkövetője 12 éves, a rendőrök elleni hevesi támadás, valamint a veszprémi gyilkosság - bizonyítják.

Ideje volna az elkövetők helyett az áldozatok és családtagjaik szemszögéből nézni ezeket a kérdéseket. Számukra ugyanis nem az adatok és kriminalisztikai mutatók a fontosak, hanem az, hogy egy-egy súlyosabb bűncselekmény elkövetőjével 12-15 évig ne futhassanak újra össze az utcán - mondta a polgármester.

Az egyre szaporodó brutális bűncselekmények egyik oka az, hogy a Btk. az utóbbi évtizedekben meglehetősen "felpuhult", a büntetési tételek igen enyhék, ráadásul a bírói gyakorlat még mindig az, hogy a többszörös bűnelkövetőkkel szemben is a legenyhébb szankciókat alkalmazzák. A jelenlegi büntetési tételeknek nincs visszatartó erejük - mondta Szamosvölgyi Péter, megemlítve, hogy a Btk. módosítását, szigorítását kérő aláírásokat február végéig gyűjtik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását