2024. április 23. - Béla

MSZP: Pártvita indul

Társadalmi és párton belüli vitákat rendeznek az elkövetkező napokban és hetekben az MSZP európai parlamenti képviselői részvételével arról az kiáltványról, választási dokumentum-tervezetről, amelyet az Európai Szocialisták Pártja dolgozott ki a jövő évi
2008. április 4. péntek 19:38 - Hírextra

Herczog Edit EP-képviselő, az MSZP elnökségének tagja pénteken Veszprémben sajtótájékoztatón azt mondta, négy vidéki és egy budapesti vitanapot tartanak: Veszprém után szombaton Kaposváron, április 11-én Miskolcon, 12-én Szegeden, majd április 26-án Budapesten lesz a társadalmi és pártbeli vitasorozat az európai szocialisták választási dokumentumáról.

Az európai szocialista pártok vezetői április 25-én és 26-án Budapesten tartják tanácskozásukat, szintén április 26-án fogadja el az MSZP választmánya a párt módosító indítványait, amelyeket az európai kiáltványtervezethez (vitaanyaghoz) készített.

A dokumentum-tervezetről az MSZP honlapján is vitafórumot indítottak - közölte Herczog Edit. Kitért arra, hogy a magyar szocialista képviselők az Európai Parlamentben "minden szakterületen megállták a helyüket, mind a kilenc képviselő komoly sikereket gyűjtött be az eltelt négy év alatt" és elismerést vívott ki a 785 EP-képviselő között.

Az európai választási dokumentum-tervezet négy fő fejezetből áll: ezek a szociális Európáról, Európának a világban játszott szerepéről, a fenntartható fejlődés biztosításáról szólnak, valamint arról. miként valósulhat meg Európában a demokrácia sokszínűsége.

Gurmai Zita szocialista EP-képviselő, az európai szocialisták nőszövetségének elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a viták során végre arról beszélgetnek majd, merre és hogyan halad Magyarország Európában, miként lehet az európai szociális jövőképet "egy kicsit magyarra faragni". Nincs egész Európára alkalmazható univerzális megoldás, viszont közösek a kihívások és cselekednünk is közösen kell - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint Magyarország a tagállamok sorában a hatodik kohéziós hatalom; a nekünk jutó nyolcezer milliárd forintos uniós támogatási összeg "a profi magyar lobbizásnak köszönhető", amiben szerinte mind a 24 magyar európai parlamenti képviselő benne van. Gurmai Zita azt mondta, az Európai Unió egyik fontos üzenete, hogy meghatározó a tanulás, a tudásba befektetés és az ifjúság közérzete. Ugyanakkor nagy figyelmet kell fordítani az idősödő társadalmakra is, mert Európában 2050-re 51 millióval lesznek többen a 80 év feletti életkorúak. Mint elhangzott, Magyarország is elöregszik, miközben a munkaképes állampolgárok jelentős része nem fizet adót.

A sajtótájékoztatót követően a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nagytermében rendezett vitafórumon Herczog Editen és Gurmai Zitán kívül részt vett a szocialista európai parlamenti képviselők közül Dobolyi Alexandra, Lévai Katalin, Harangozó Gábor, Hegyi Gyula és Tabajdi Csaba is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását