2024. május 13. - Szervác, Imola

Életet ajándékozó kórház

Harmadik alkalommal kapta meg az Életet ajándékozó kórház kitüntető címet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház a központi aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályon végzett donorgondozások eredményeképpen - tájékoztatta Ökrös Ilona, az egészségügyi i
2008. április 4. péntek 18:39 - Hírextra
Mint mondta, az osztály csaknem húsz éve végez donorgondozást, összesen 148 agyhalottból történt szervkivétel. Ez csaknem négyszáz szervre váró betegnek tette lehetővé életminőségének javulását a veseátültetések lévén, illetve mentette meg életét máj-, szív- és tüdőátültetések formájában. Tavaly a szervkivételek többsége úgynevezett multiorganikus donáció, azaz több szerv kivétele volt, ennek következménye a kiugróan magas transzplantációs szám, amely szerint a 18 tényleges donorból 50 beteg kapott új szervet - ismertette a részleteket.

Hozzátette: az országos viszonylathoz képest a kiugróan magas szervdonáció több tényezőből adódik. Példaként említette, hogy a kórház regionális szintű idegsebészeti ellátást nyújt, így Borsod, Heves és Nógrád megye súlyos koponyasérült vagy agyvérzett betegei valamennyien az intézetbe kerülnek.

A 2007-es év donációs adatainak ismeretében az Országos Vérellátó Szolgálat adta át idén is az Életet ajándékozó kórház címet. Az elismerő oklevelet azon intézmények képviselői vehetik át, amelyekben a tavalyi év során a legtöbb donorjelentés történt, valamint a megvalósult donációk eredményeként a legtöbb szervátültetés valósult meg.

A hazai szervdonációs riadókat 2007. január 1-jétől országos hatáskörrel az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája szervezi. Az adatok alapján tavaly a három legaktívabb donorjelentő kórház a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház, a szabolcsi Jósa András Kórház, illetve a Vas Megyei Markusovszky Lajos Általános Rehabilitációs és Gyógyfürdő Kórház volt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását