2024. május 3. - Tímea, Irma

Vörös Könyvbe kerülnek a kultúrértékek

A veszélyeztetett ukrán kulturális, művészeti és építészeti értékek nyilvántartására, helyzetének a megismertetésére rendszeresítettek "Vörös Könyvet" kijevi művészek.
2008. április 3. csütörtök 18:26 - Hírextra
A kipusztuló növény- és állatfajok névgyűjteményének mintájára kialakított kulturális Vörös Könyvbe mindenekelőtt azokat a művelődési létesítményeket, művészeti intézményeket, építészeti emlékeket jegyzik be, amelyeket létükben fenyeget elsősorban a hatóságok, tisztségviselők nemtörődömsége, vagy éppenséggel a felszámolásukban való közreműködése.

A kezdeményezést az ukrán főváros írói, festői, színészei és szobrászai indították útjára, tiltakozásul a kijevi polgármesteri ellen, amiért az fel akarta mondani egyebek mellett a Nemzeti Színházművészeti Központ, a Színészek Háza, a Zeneszerzők Szövetsége és a Modern Művészek Szövetsége székházának és több képgaléria helyiségeinek a bérleti szerződését. A különböző ágazatokban alkotó művészek Kultúra a vandalizmus ellen néven mozgalmat szerveztek, s ezen belül született meg a kulturális Vörös Könyv ötlete.

A mozgalom aktivistái szerint a kultúra legfőbb ellensége a hatalom, amely nyereségvágytól indíttatva tudatosan törekszik a kultúra szigeteinek a megsemmisítésére. Úgy vélik, Ukrajnában a dolog odáig fajult, hogy már nemcsak a könyvesboltokat, műtermeket, galériákat zárják be, hanem telekspekulációs célból felszámolják az építészeti emlékeket is, hogy a helyükön sokszintes épületeket emelhessenek.

A kulturális Vörös Könyvbe a veszélyeztetett létesítmények mellett beírják a hatóságok vandálnak minősített intézkedéseit is. Már több száz, Ukrajna különböző régióit érintő bejegyzés került a könyvbe, amely egyelőre csak az interneten létezik, de a szervezői papír alapú kiadását is tervezik.
A "kultúramentési akció" meghatározatlan időre szól. A kezdeményezői azt tervezik, hogy az összegyűjtött tényanyag alapján kidolgozzák és az államfő elé terjesztik Ukrajna kulturális fejlesztésének a koncepcióját.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását