2024. május 6. - Ivett, Frida

Elfogadták a jövő évi EU-elnökségi programot

Az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsa elfogadta a spanyol-belga-magyar elnökségi trió 2010-11-es elnökségi programját.
2009. december 10. csütörtök 18:51 - HírExtra
Magyarország 2011. január 1-jétől tölti be a soros elnöki pozíciót, hat hónapon keresztül - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön. A program bemutatásakor felszólalt Balázs Péter külügyminiszter, aki azt hangsúlyozta, hogy a Lisszaboni Szerződés életbe lépését követően kezdi meg a három ország az elnöki feladatok betöltését. A szerződés miatt átalakul az unió intézményeinek struktúrája, a felszabadult energiákat pedig Balázs Péter elmondása szerint olyan ügyek előre vitelére kívánja a három ország fordítani, amelyek Európa polgárainak életére közvetlen hatással vannak.

A programot a trió úgy készítette el és kívánja végrehajtani, hogy annak segítségével az Európai Unió megfelelő válaszokat adhasson az előtte álló gazdasági, pénzügyi, szociális és környezeti kihívásokra - közölte a Külügyminisztérium.

Kiemelték, hogy a következő, 2014-ben induló költségvetési ciklus előkészítését a magyar elnöklés alatt kell megkezdeni. Magyarország álláspontja szerint az uniós politikáknak továbbra is a kohéziós kiegyenlítődést kell szolgálniuk, amellett, hogy előre kell lépni a kihívások közös politikákkal való támogatásában.

Szintén a magyar elnökség alatt várható az unió Duna-stratégiájának elfogadása, valamint megszűnhet a határellenőrzés a magyar-román határon, hiszen a feltételek teljesítése esetén Románia és Bulgária is ekkor válhat a schengeni térség részévé.

Spanyolország 2010. január 1-jétől, Belgium pedig 2010. július 1-jétől elnököl majd az unióban. A három ország közös politikai felelősséget vállalva vezeti majd a miniszteri tanácsokat, valamint az azokat előkészítő fórumokat. A trió az Európai Tanács állandó elnökével, az Európai Bizottság elnökével és a főképviselővel közösen felel majd az unió politikai programjának eredményességéért - olvasható a Külügyminisztérium közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását