2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Szétválasztandó a sport és a politika

Elbert Gábor álláspontja szerint a sportolókat nem szabad eszközül használni politikai célokra, s nem kérdéses, hogy a magyar csapat hiánytalanul ott lesz a pekingi olimpián.
2008. április 3. csütörtök 12:07 - Hírextra
A sportszakállamtitkár az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyosan szögezte le, hogy a sportot és a politikát külön kell választani, s a maga részéről - miközben akadnak kezdeményezések, amelyek az augusztusi játékok részleges, vagy teljes bojkottjának lehetőségét is felvetik a tibeti helyzet miatt - sportvezetőként nem érzi magát érintettnek a politikától.

"Az én válaszom egyértelmű: a magyar sportolók is, és én is ott leszek a pekingi játékokon, s természetesen felvonulunk a megnyitóünnepségen"- mondta.

A pénzhiánnyal kapcsolatos, olykor egymással homlokegyenest ellenkező értelmű megnyilatkozásokra reagálva Elbert Gábor nyomatékkal hangsúlyozta, hogy az olimpiai felkészülés anyagi háttere rendben van.

"Ilyen jól még sosem álltunk olimpia előtt, elégedettek a szövetségek és azok a sportolók is. Eddig a 2008-as pénzek mintegy 60 százaléka jutott el az érintettekhez, ami időarányosan is jó, összegszerűen pedig azt jelenti, hogy 1 milliárd 280 millió forintot már megkaptak a sportági szövetségek, ráadásul javarészt márciusban, de például a kajak-kenu szövetség már január derekán hozzájutott 42 millió forinthoz. Mondhatom, annyira időben ment a támogatás és annyi pénzhez jutottak hozzá, mint korábban még soha. A következő összegek áprilisban kerülnek kifizetésre" - nyilatkozott az államtitkár.

Elbert Gábor elmondta, hogy nem szokás a dobogós helyekről, várható érmekről tippelgetni, azt viszont állítja, hogy olyan csapat képviseli Magyarországot az augusztusi ötkarikás játékokon, amelyben különösen négy sportág nagyon erős: a kajak-kenu, a vívás, a cselgáncs és a birkózás.

"Cselgáncsozóink válogatottja szerintem még a 92-es, barcelonai szupercsapatnál is erősebb, de az említett három sportág magyar olimpikonjai is nagyon jók, úgyhogy Pekingben bármi lehet."
A kínai főváros légszennyezettségéről érkező riasztó hírek nem nyugtalanítják a sportszakállamtitkárt.

"Ez sportszakmai kérdés, nyilván a szakemberek el tudják dönteni, kit milyen számban indítanak, a levegő tisztaságától is függően. Jómagam nem izgulok emiatt, a kínaiak azt ígérik, ezen a téren sem lesz gond az olimpia idején" - mondta Elbert Gábor a távirati irodának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását