2024. május 4. - Mónika, Flórián

Rendőröket ítéltek el kényszervallatás miatt

Két tamási rendőrt felfüggesztett szabadságvesztéssel, társukat pénzbüntetéssel sújtotta a Pécsi Ítélőtábla csütörtökön hozott nem jogerős határozatában egy gyanúsított két évvel ezelőtti kényszervallatásával összefüggésben.
2008. április 3. csütörtök 17:11 - Hírextra
A táblabíróság Makai Lajos vezette büntető tanácsa A.-Sz. Attilát tíz hónap, H. Bálintot egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte társtettesként, folytatólagosan elkövetett kényszervallatás, jogellenes fogvatartás és könnyű testi sértés miatt, Sz. Bélát pedig 150 ezer forint pénzbüntetésre jogellenes fogvatartásért. H. Bálint és Sz. Béla esetén a közokirat-hamisítást is bizonyítottnak látta.
A Pécsi Ítélőtábla ezzel súlyosította az ügyben első fokon eljárt Tolna Megyei Bíróság korábbi ítéletét, melyben az első és másodrendű vádlott esetén pénzbüntetést szabott ki, társukat pedig felmentette a vádak alól.

A tényállás szerint a tamási rendőrkapitányság nyomozói 2006. április 4-én kihallgattak egy lopással gyanúsított férfit, aki bár elismerte, hogy tippet adott a bűncselekményhez, annak elkövetését tagadta. A gyanúsítottat több mint egy hónappal később behozták a kapitányságra, és ott bántalmazással és fenyegetéssel beismerő vallomás tételére kényszerítették.

Néhány nappal később házkutatást tartottak a gyanúsított élettársának lakásán, ahol bizonyítékokat nem, a gyanúsítottat azonban megtalálták a szekrény mögé bújva. Ekkor megbilincselték, rendőrautóba ültették és a kapitányságra előállították. Ott újra kihallgatták, ennek során többször megütötték, hogy rávegyék: változtassa meg korábbi vallomását, ismerje be további értéktárgyak eltulajdonítását, valamint mutassa meg azok rejtekhelyét.

A rendőrök harmadik társukkal együtt jelentést készítettek a házkutatásról és a kihallgatásokról, a jegyzőkönyvekből azonban hiányoztak a házkutatás körülményei, fontos adatai, tartalmazták viszont azt a valótlanságot, hogy a gyanúsított ellenállt a rendőri intézkedésnek.

A esetre azt követően derült fény, hogy a sértett orvoshoz fordult, látleletet vetetett a sérüléseiről, majd feljelentette bántalmazóit.

Az ügy az első és másodfokú bíróság részben ellentétes határozatai, valamint a vádlotti és védői fellebbezések miatt a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását