2024. április 27. - Zita

Perre megy a Porsche

Bíróságon támadta meg a Porsche luxusautógyár a londoni polgármester döntését, amely szerint benzinfaló autóval ősztől háromszoros dugódíj ellenében lehet csak behajtani a belvárosba.
2008. április 3. csütörtök 12:13 - Hírextra
A német autógyár szerint az emelt behajtási díj aránytalan és igazságtalan. "Ken Livingstone visszaél a hatalmával" - jelentette ki Andy Goss, a Porsche nagy-britanniai képviseletének vezetője.

Az újraválasztásért küzdő polgármester februárban jelentette be, hogy október 27-től napi 8 helyett 25 fontot (8150 forint) kell fizetniük a kilométerenként 225 gramm széndioxidot kibocsátó, illetve a 3 ezer köbcentinél nagyobb motorral felszerelt személyautók tulajdonosainak, ha be akarnak hajtani a belvárosba. A Porsche 46 modelljéből 44-et érint az emelés.

A cég azonnal tiltakozott és most bíróságon kezdeményezi az extra díj eltörlését. "Meg kell védenünk Londont és a londoniakat az új adótól, amely csak a zsúfoltság és a légszennyezettség növekedéséhez vezet" - mondta Andy Goss.

Londonban május 1-jén önkormányzati választást tartanak. A harmadik ciklusra készülő Livingstone programjának központi eleme a környezetvédelem. A dugódíjreformtól remélt 30-50 millió fontos bevételt párizsi mintára egy belvárosi kerékpárkölcsönző rendszer kiépítésére fordítaná. Az új szabályok szerint a 125 grammnál kevesebb széndioxidot kibocsátó autókkal ingyen lehet behajtani a díjasított övezetbe.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a londoniak 61 százaléka támogatja a leginkább környezetszennyező autókra vonatkozó díjemelést. Livingstone fő ellenfele, a konzervatív Boris Johnson elveti a tervet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását