2024. április 26. - Ervin

Nyílt napok a palotában

A hét végén nyílt napokat tart a Római Magyar Akadémia, ezzel is hozzájárul az épület utcája, a Via Giulia 500 éves születésnapjához. II. Gyula pápa kezdeményezésére megépítették a reneszánsz Róma első széles, tervezett utcáját, amelyet a pápáról neveztek
2008. április 3. csütörtök 19:11 - Hírextra
Az Akadémiának helyet adó palota a XVII. század első felében a Firenzéből Rómába, a Via Giuliába települt Falconieri családé volt.

A Falconieri-palota, amely 1927 óta ad otthont a Római Magyar Akadémiának, szombaton fél 10-től este 6-ig lesz nyitva, míg vasárnap ugyancsak fél 10-től délután fél 2-ig - mondta el az MTI-nek Pócs Dániel, az Akadémia munkatársa.

A folyosók falára felteszik, és a római közönség a nyílt napokon láthatja azt a nagyszerű szecessziós plakátkiállítást, amelynek anyagára a Magyar Képzőművészeti Egyetem könyvtárában bukkantak rá, és amely óriási sikerrel szerepelt egy évvel ezelőtt Genovában az Európai Kulturális Központ kiállításán a Római Magyar Akadémia közreműködésével.

A 35 eredeti litográfia készítői között van Alfons Mucha (1860-1939) cseh művész, aki Sarah Bernhardt francia színésznő színházi fellépéseit hirdető plakátjaival vált híressé, de láthatók a Római Magyar Akadémián Eugéne Grasset (1845-1917) Franciaországban alkotó svájci tervező és Antonio Utrillo (1864-1944) spanyol művész szecessziós stílusban készült plakátjai is.

Pócs Dániel szerint csak a hét végén több ezren fogják látni a nagyszerű plakátgyűjteményt, amely május végéig lesz látható a Római Magyar Akadémia falain.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását