2024. április 19. - Emma

Gondolában, a szél áramlataira bízva

Ősszel lesz a kétszázhuszonötödik évfordulója, hogy Párizs mellett szabadon felszállt az első olyan hőlégballon, melynek gondolájában emberek voltak. Az első magyar gyártmányú hőlégballon azonban csupán harmincegy évvel ezelőtt emelkedhetett fel. Ennek el
2008. április 3. csütörtök 10:08 - Hírextra
Jean-Francois Pilatre de Rozier francia fizikus és Francois d'Arlandes márki emelkedett fel elsőként szabadon engedt hőlégballonnal a magasba, 1783. november 21-én, Párizs közelében. (Kötött léggömmbel Rozier már egy hónappal korábban 80 méterre távolodott a földtől). A repülő alkalmatosságot a Montgolfier-fivérek, Joseph és Jacques készítették papírból és vászonból. Egy vasrácson szalmát és faágakat égettek a léggömb alatt, a keletkezett forró levegő emelte fel a magasba a légi járművet.

Csaknem kétszáz éves késéssel követte az első magyar hőlégballon a világtörténelmi premiert. A Pannónia névre keresztelt hőlégballont csak 1977 júliusában avatták fel.
- Öt ember: Kastély Sándor, Gulyás Géza, Balikó Pál, Polgár László és Cseralja István munkájának eredményét ünnepelhették akkor a repülés hívei. Ezt követően sorra építették meg az újabb gyártmányokat. Köztük már három-négyezer köbméteres, húsz méter magas ballonok is akadtak. Az első hőlégballonok a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Repülőgépes Szolgálat, a Magyar Honvédelmi Szövetség székesfehérvári ejtőernyő és hőlégballon varró- valamint - bármily furcsán is hangzik - a Notheisz Antal nevéhez kötődő Bányászati Aknamélyítő Vállalat műhelyeiből kerültek ki. Az egyre nagyobb gyakorlattal rendelkező konstruktőrök 1989-ben már 6000 köbméteres hőlégballont is képesek voltak gyártani - tudtuk meg Ormai János hőlégballon berepülő pilótától.

A gyártás megalapozásával párhuzamosan sportszenvedéllyé is vált a ballonozás. A hőlégballonsport nem időeredményre, távolságra vagy magasságra, hanem a pontossági repülési feladatokra koncentrál. Arra, hogy a pilóták milyen pontosan tudják irányítani a ballont a szél segítségével. Nem kell a ballonnak a kitűzött célon landolni, elég, ha a fedélzeten lévő versenyző rádobja a jelzőszalagot a célra. Akinek a jelzője a célban vagy a céltól a legkisebb távolságra ér földet, az kapja a legtöbb pontot.

A magyar versenyzők elég gyorsan bekerültek a világ legjobbjai közé.

- Molnár Csaba 1990-ben Európa-bajnok lett egy spanyolországi megmérettetésen, 1996-ban Ausztriában Kardos Miklós Eb-bronz-, 2003-ban Litvániában Végh Sándor Eb-ezüstérmet nyert. Alig két évvel ezelőtt Debrecen rendezhette meg a kontinensviadalt, ahol Németh Zoltán szerzett második helyezést. A magyar hőlégballonosok emellett a különféle világversenyeken is képviseltetik magukat, így Ausztráliában, a Fülöp-szigeteken és Dél-Koreában, 2007-ben pedig a Csendes-óceáni Világkupán Németh Zoltán újabb ezüstéremmel öregbítette a magyar hőlégballonosok hírnevét - sorolta a sikereket Ormai János, s tudatta: a sikereken felbuzdulva 2010-ben hazánk megpályázza a világbajnokság rendezési jogát.

Persze a hőlégballon nem tömegsport-eszköz: napjainkban is csak hatvankilenc repülhet érvényes engedéllyel az országban. Köztük akadnak mindössze egyszemélyes, 600 köbméteres járművek, de többezer köbméteres, hat-tíz személy szállítására alkalmas ballonok is vannak a "repertoárban". A képzett pilóták száma eléri a százat.

A hőlégballonok alapos ellenőrzésének és a szakszerű repülésnek köszönhetően 1977 óta a végrehajtott több százezer felszállásból mindössze egyetlen alkalommal történt súlyosabb baleset. A legbiztonságosabbnak mondható repülősport történetében mégis számos furcsa esetet jegyeztek fel. Ezek közül a legkülönösebb: néhány évvel ezelőtt egy alföldi struccfarm felett szállt el az egyik hőlégballon - meglehetősen alacsonyan. A gázégőjéből előtörő lángok süvítésétől egy gyanútlan futómadár úgy megijedt, hogy szívinfarktust kapott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását