2024. március 29. - Auguszta

Milliárdos adócsalást és pénzmosást derítettek fel

Alig egy év alatt több milliárd forintot mosott tisztára egy bűnözői csoport, amely adót is csalt külföldi állampolgárok neve alatt futó társaságok nevében; hat ember előzetes letartóztatásba került - számolt be a csaknem fél évig tartott nyomozás adatair
2008. április 2. szerda 14:16 - Hírextra

Egy budapesti jogtanácsosi iroda vezetője anyagi ellenszolgáltatásért román állampolgárok nevében 3-4 fővárosi, általa fenntartott üres irodába gazdasági társaságokat alapított és jelentett be az adó megfizetésének megkerülése érdekében, illetve jelentős adótartozással rendelkező cégeket íratott a cégek nevére egy bűnözői csoport kérésére - mondta Kanta Tünde ezredes.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) bűnügyi igazgatója hozzátette: a gyanúsítottak szlovák, német, holland, osztrák és lengyel nagykereskedőktől származó számítástechnikai termékeket és eszközöket a fiktív vállalkozások nevében szállították az országba, az áru értékét a valós tevékenységeket nem végző cégek bankszámlájára utalták, s ezek a pénzek végül az elkövetőkhöz kerültek.

A gyanúsítottak mintegy hatmilliárd forint értékben értékesítettek Magyarországon számítástechnikai termékeket, és mintegy másfél milliárd forintnyi ÁFÁ-t nem fizettek meg.

A vámosok egyszerre 22 helyszínen tartottak házkutatást, hat gyanúsítottat a bíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Kanta Tünde tájékoztatása szerint eddig mintegy 10 millió forint értékben foglaltak le eszközöket, a cégek bankszámláit is zároltatták, de további gyanúsítottakra is fény derülhet.

Nagy János altábornagy, a VPOP országos parancsnoka a sajtótájékoztatón megjegyezte, tavaly december 15-én, a rendőrség és a határőrség integrációjakor a pénzmosás elleni nyomozás a vámőrséghez került, és erre egy külön osztályt hoztak létre. Akkor 899 folyamatban lévő ügyet vettek át, és ehhez további 87 ügy érkezett, a három hónap alatt összesen 2.500 bejelentést kellett feldolgozniuk - tette hozzá.

A bűnügyi főigazgató közlése szerint heti 2-250 gyanús pénzmozgásról szóló jelentés érkezik hozzájuk, de ezek nagyrésze legális tranzakciók. Hozzáfűzte, hogy nemcsak a költségvetést érő károk miatt figyelik és jelentik bankok, intézmények a nagyobb vagy gyanús pénzmozgásokat, hanem azért is, mert ez a terrorizmus ellen folytatott nemzetközi harc része is.

Kanta Tünde bűnügyi főigazgató tájékoztatása szerint 13 nagyobb horderejű folyamatban lévő nyomozási ügyet vettek át a rendőrségtől, eddig saját forrásból hat ügyet derítettek fel, és ezekben az ügyekben mintegy 35 milliárd forintos kárra derült fény.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását