2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Terézváros plakátokkal próbál a zavargások ellen tenni

Terézváros polgármestere plakátokon kéri október 23-a méltó megünneplését; Verók István így szeretné elkerülni, hogy a korábbi nemzeti ünnepekhez hasonlóan idén is vandálok rongálják meg a világörökségi védelem alatt álló Andrássy utat - mondta el Szilágy
2008. október 22. szerda 11:31 - Hírextra
Terézváros nem kér a vandalizmusból! - áll azon a plakáton, amelyet a déli órákban helyeznek el a VI. kerület forgalmasabb közterein.

A felhívás arra hívja fel a figyelmet, hogy "az agresszió és a rombolás, a nemzet értékeinek megrongálása nem összeegyeztethető a megemlékezéssel és a tiszteletadással". Október 23-a csak akkor lehet valóban ünnep, ha mindenkié, és nem egy rongáló kisebbség vandalizmusáról és fenyegetéséről szól - írja a Verók István (MSZP) polgármester az ünnepet megelőző napon kihelyezett figyelmeztető plakátokon.

A plakátokon Andrássy úti épületek és ünneplő gyerekek, családok látható. Utóbbiakon kukákat borogató, gyújtogató, rongáló alakok, valamint egy tank áthúzott rajzai is megjelennek.
A polgármester emlékeztetett arra, hogy az elszabadult indulatok a korábbi években sok tízmillió forintos kárt okoztak a világörökségi környezetben.

Korábban Rogán Antal (Fidesz) V. kerületi polgármester kérte, hogy a rendőrség ne engedélyezzen rendezvényeket a belvárosnak azokon a részein, ahol útfelújításokat és közmű-rekonstrukciókat végeznek

Rogán Antal szerint az érintett térségekben fokozottan balesetveszélyes és kockázatos a demonstrációk megtartása, ezért arra kéri a rendőrséget, hogy ezek megtartását ne vegye tudomásul.

A rendőrség azt válaszolta, hogy a hatályos gyülekezési törvény a rendezvények megtiltásának okai között nem tesz említést a polgármester által említett indokról. Utaltak arra, hogy erre csak akkor van lehetőségük, ha más közlekedési útvonal nem biztosítható, vagy ha a rendezvény megtartása népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyeztetné.

A XIII. kerületi önkormányzat polgármestere és frakciói is aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy egy radikális szervezet a kerület egyik közterületére hirdette meg október 23-ai rendezvényét. A Fidesz-KDNP, az MSZP, az MDF és az SZDSZ képviselői, valamint Tóth József (MSZP) polgármester közös közleményben nyilvánították ki, hogy nem tartják kívánatosnak az említett szervezet programját a kerületben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását