2022. január 23. - Zelma, Rajmund

Gyurcsány Konrád Györgyöt köszöntötte

Konrád György, a magyar, valamint az európai kultúra és közélet egyik leginkább ismert és leginkább tisztelt kortárs képviselője ma 75 éves.
2008. április 2. szerda 17:45 - Hírextra

Személyes élettörténete, a XX. századi magyar történelem és a magyar liberalizmus története egymástól elválaszthatatlanok. Életének eddigi 75 évébe éppúgy belesűrűsödtek a jobb- és baloldali elnyomással telt évtizedek, mint az olthatatlan szabadságvágy fokozatos érvényre jutásának és végső győzelmének nemcsak sorsfordító, de történelemformáló eseményei is.

A fasiszta és a kommunista diktatúra tőle egyformán óriási áldozatokat követelt, és az elnyomás számtalan formájával kellett megküzdenie. De mindezek ellenére nem az elkeseredettség lett rajta úrrá és nem is a bosszúvágy, hanem az eltökéltség szilárdult meg benne: az a fajta polgári öntudat, amire építve nemcsak az egyén szabadságáért, de a nemzet, az ország függetlenségéért is képes volt sikerrel küzdeni a demokratikus ellenzék tagjaként. És ugyanez az eltökéltség kellett ahhoz, hogy ma szabad legyen Európa keleti fele is.

Konrád György a mai napig harcos ellensége mindenféle elnyomásnak és békés szószólója a humanizmusnak. És bár egyetlen pártnak sem tagja jó ideje, mindenkinél méltóságteljesebben és emberibben képviseli az igazi, polgári liberális eszményeket és elveket.

Olyan fontos szerep az övé, amit csak kevesen tudnak ilyen hitelesen betölteni – Európában Magyarországot, Magyarországon pedig Európát képviseli.

Sokat köszönhetünk ezért neki mindannyian, magyarok és európaiak. Isten éltesse!

Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke

Kiadó: Kormányszóvivői Iroda

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását