2024. április 29. - Péter

Kezdődik a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Kilenc szekcióban 65 merész témaválasztású, független produkciót mutatnak be a csütörtökön kezdődő Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon, a 10 ezer euróval járó Hullámtörők-díjért nyolc alkotás száll versenybe.
2008. április 2. szerda 08:45 - Hírextra
Az április 13-ig tartó mustrán az érdeklődők a filmeket kilenc blokkba rendezve nézhetik meg (Amerika felfedezése, A bűn mélységei, Filmdokk, Francia zátonyok, Japán tenger, Mexikói mozaik, Tajtékos napok, Világkörüli út, Zene mindenkinek).

A Hullámtörők-díjért az amerikai Jeff Nichols filmje, a Fegyverek és emberek, az izlandi Baltasar Kormákur Vérvonal című thrillerje, a japán Hitoshi Yazaki Szamócás süti című munkája, és Aszlan Galaszov Megjöttek a fecskék című orosz drámája is indul.

A versenyprogramban szerepel még a mexikói Francisco Franco-Alba munkája, a Felégett hidak, amely két tinédzser drámáján keresztül azt üzeni: saját hangunk keresése közben ne féljünk felégetni a hidakat magunk mögött. Serge Bozon rendezése, a La France első világháborús, szerelmes történet, amelyben a néző új oldaláról ismerheti meg a büszke Franciaországot.

Észak-Európa két filmmel is ringbe száll. A svédek versenyfilmje Tomas Alfredson Engedj be című alkotása, amely a felnőtté válás elutasításáról, a barátságról és a végzetről szól. A dán Ole Bornedal Csak egy szerelmesfilm című thrillerének főhőse súlyos karambolt okoz, de az igazi komplikációk csak akkor jelentkeznek, amikor csinos áldozata lábadozni kezd.

A filmfesztiválon olyan, filmjeiről kevéssé ismert országok is képviseltetik magukat, mint a Fülöp-szigetek, Guatemala vagy Kazahsztán. A seregszemle 11 napja alatt a közönség több alkotóval is találkozhat.

A rendezvénynek a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi mozi, a Vörösmarty mozi és az Örökmozgó Filmmúzeum ad otthont.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását