2024. április 24. - György

A koalíciós válság visszhangja külföldön

A Financial Times és a Reuters foglalkozott hosszabban az SZDSZ koalícióból való kilépésének körülményeivel. Mindkét elemzés a reformok megvalósulásának esélyét látja elúszni a kialakult helyzetben. Lapszemle, azaz miért lett béna kacsa Gyurcsány.
2008. április 2. szerda 14:33 - hirextra

A Reuters már szombaton kiemelte, hogy a koalíció szakadására még soha nem volt ekkora esély, hiszen Gyurcsány Horváth Ágnes elbocsátásával komoly hasadást idézett elő az együttműködésben. Kiemelték azt is, hogy a miniszterelnök a szombati pártértekezleten a koalíciós szerződés újratárgyalásáról beszélt. Háttérként megjelent még, hogy eddig is gyakoriak voltak a nézeteltérések a szocialisták és a szabad demokraták között az egészségügyi reform és az adózás kapcsán, és a cikk megemlíti az SZDSZ belső problémáit is. A cikk írója emlékeztet a népszavazáson elszenvedett megalázó vereségre, azaz a reform egyes intézkedéseinek bukására és kihangsúlyozza, hogy az MSZP támogatottsága jelenleg 15, az SZDSZ-é 2 százalékon áll.

A hétfői SZDSZ bejelentés utáni Reuters elemzés szerint a koalíció vége jelezheti a gazdasági reformok végét, és egy politikai bizonytalanság kezdetét is, egy olyan időszakban amikor a magyar valuta és kötvények érzékenyek az éles piaci reagálásokra.


Megpecsételheti Gyurcsány sorsát is, aki a legjobb esetben is egy béna kacsa miniszterelnök lehet, a legrosszabban viszont teher a saját pártjának, annak ellenére, hogy a szocialisták most elkötelezték magukat mellette.

Azonban Kóka János bejelentése, hogy az SZDSZ-es miniszterek kivonulnak a kormányból, nem jelenti azt, hogy előrehozott választásokat forszíroznának, és sugallta, hogy egy kisebbségi szocialista kormány számíthat külső támogatásra. A cikk kitér arra is, hogy Kóka kilátásba helyezte, hogy az SZDSZ a koalícióban maradna, amennyiben a szocialisták leváltanák Gyurcsányt. A szocialista párt ezzel szemben kiállt mellette.

A Reutersnek nyilatkozó Somogyi Zoltán (politikai elemző) hozzátette: „Hosszú idő óta először a Szabad Demokraták közösen felálltak ugyanazért az ügyért…Meglátjuk, vajon a szocialisták megteszik-e ugyanezt Gyurcsányért, ez dönti el a végkifejletet.

Kitér a Reuters cikke arra is, hogy egy esetleges előrehozott választás minden bizonnyal azzal járna, hogy a szocialisták kikerülnének a hatalomból, a szabad demokraták pedig a parlamentből. Gyurcsány vagy kisebbségben kormányoz, vagy megpróbál legalább négy szabad demokratát meggyőzni, hogy csatlakozzanak a szocialistákhoz, ennyi lenne elég a többséghez. (Az SZDSZ-nek 20 az MSZP-nek 190 képviselője van a parlamentben)

A politikai válság kirobbanása után a magyar valuta zuhanásba kezdett: 261 lett a forint-euró árfolyama, a pénteki 257-hez képest. 259-re sikerült a Magyar Nemzeti Bank intézkedésének köszönhetően visszatornázni. Azonban hosszú távon további nehézségeket okozhat, hogy növekszik annak a kockázata, hogy a kormány nem tudja betartani a hiány lefaragására tett ígéretét. Ideges befektetők, akiknek dollár milliárdjaik vannak magyar kötvényekben érintettek egy esetleges visszatérő túlköltekezésben a 2010-es választások előtt.

Bár Gyurcsány jótáll azért, hogy a kormány kitart a hiány lefaragása mellett, és terveik szerint lenyomják a GDP 3,2 százalékára 2009-ig, nagyon kevés befektető van megbocsátó kedvében a múltbéli túlzásoknak köszönhetően.

Silja Sepping a Lehman Bros közgazdászának összegzése szerint: „Akármilyen kompromisszumot is dolgoznak ki, a politikai kilátások szegényesek. Nemcsak Gyurcsány veszítette el a képességét pártján belül arra, hogy továbbvigye a reformokat, de igen valószínűtlen az is, hogy szélesebb támogatást nyerjen.”

A Financial Times is azon a véleményen van, hogy a magyar reformokat megbéklyózta a koalíció vége. Kérdéses ugyanis, hogy egy gyenge kisebbségi kormány képes lesz-e véghez vinni az Európai bizottság és az IMF által előírtakat az euróövezethez való csatlakozáshoz. Hiszen a kormány eddig sem volt képes népszerűtlen reformjait “átnyomni”.

Bár a Gyurcsány kormány fájdalmas és népszerűtlen megszorító intézkedéseket hozott, az elemzők szerint, az alapokat érintő strukturális reformok tekintetében kicsi fejlődés volt tapasztalható az elmúlt két évben, és egy kisebbségi kormánynak még kevesebb esélye van arra, hogy ilyen reformokat véghezvigyen. Sőt akár a már leszorított hiány is visszakúszhat. Az elemzés kitért a forintra is, mely már a márciusi népszavazás okozta bizonytalanságot is elszenvedte, és további mélyrepülését csak a jegybank állította meg.

Míg Gyurcsányra politikai szempontból nehéz idők várnak a parlamenti többség nélkül, ugyanakkor a kormány hatalmon maradhat, az elemzők szerint. Az ellenzéki Fidesz ugyanis nem rendelkezik önmagában elég szavazattal az országgyűlésben, hogy miniszterelnököt buktasson, és a közvélemény-kutatások adatai alapján a (volt) koalíció pártjai közül egyiknek sem áll érdekében egy előrehozott választás.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását