2024. május 7. - Gizella

Ombudsman-csörte - Az alkotmányügyi bizottság bólintott

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, Igazságügyi és Ügyrendi Bizottsága keddi ülésén támogatta Bogdányiné Mészáros Ágnes a jövő nemzedékek ombudsmanjává és Tóth Gábor Attila adatvédelmi biztossá választását.
2008. április 1. kedd 14:47 - Hírextra
A jövő nemzedékek biztosának feladatai között szerepelnek azok a kérdések, amelyek a most élő nemzedék egészséges környezethez való jogát érintik, ugyanakkor a jövő nemzedékek szószólójának kell lennie mindazokban a kérdésekben, amelyek stratégiai döntést, vagy a jogalkotást érintik - mondta Bogdányiné Mészáros Ágnes.

Közölte: a biztosnak az a feladata, hogy azoknak segítsen, akik kevésbé képesek érdekeiket érvényesíteni.

A zöld ombudsmannak foglalkoznia kell a Natura 2000 területek kérdésével, valamint a földterületek és élőhelyek védelmével - tette hozzá.

A testület 15 kormánypárti igen és 10 ellenzéki tartózkodó szavazat mellett támogatta Bogdányiné Mészáros Ágnes ombudsmanná választását.

Tóth Gábor Attila arról beszélt: minden ember fontosnak tartja, hogy életét, tulajdonát ne háborgassák, magánszféráját, személyes adatait illetéktelenek ne kutassák. Az adatvédelmi biztosnak azt kell szem előtt tartania, hogy ezek a jogok mindenkit egyenlően, egyformán illetnek meg - mondta az ombudsmanjelölt hozzátéve, hogy az kell megindokolni, amikor ezt korlátozzák.
Hangsúlyozta: a harmadik adatvédelmi biztosnak az az elsődleges kötelessége, hogy a korábbi ombudsmanok által végzett munkát továbbvigye.

Tóth Gábor Attila ombudsmanná választását a bizottság 16 kormánypárti igen, 8 ellenzéki tartózkodó voks mellett támogatta.

Avarkeszi Dezső (MSZP), Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) és Répássy Róbert (Fidesz) közölte, hogy a jelöltekkel kapcsolatban a frakcióik még nem alakítottak ki álláspontot.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását